Здраве и красота

Сок от алое вера – при високо кръвно и за силен имунитет

10 причини да го добавите в менюто си

10.11.2022г. / 15 07ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Сокът от алое вера е хранителен продукт, извлечен от листата на растението алое вера по определени стандарти и изисквания. Може да бъде закупен от аптечната мрежа, специализираните магазини за здравословни храни. Има приятен вкус, а ползите му за здравето са многобройни, Смята се, че подпомага бъбречното здраве, регулирането на стресовите хормони, балансира високото кръвно налягане, както и:

1. Спомага за поддържане на алкалния баланс в тялото – Нашето тяло функционира оптимално, когато има баланс между киселинност и алкалност. Този баланс се поддържа с начина ни на хранене. Учени смятат, че за идеалния баланс, храната ни трябва да бъде 80 процента алкална и 20 киселинна. Консумацията на качествен сок от алое вера ни помага да го поддържаме и да бъдем в добро здраве.

2. Спомага за намаляване на лошия холестерол – Алое вера съдържа вещество, известно като бета-ситостерол, за което е доказано, че има свойството да намалява високите стойности на лошия холестерол, като по този начин насърчава сърдечното здраве.

Алое вера за кожата около очите

3. Добър източник е на мощни антиоксиданти – Пиенето на вкусния сок не само ни осигурява антиоксиданти, но също така стимулира тялото да включи собствената си антиоксидантна система. Това осигурява силна защита на телата ни от токсини и замърсители.

4. Осигурява ни важни хранителни елементи – Сокът от алое е богат на ценни витамини и минерали, сред които витамин B12. Той е важен за синтеза на ДНК, за поддържане на нервните клетки, спомага за синтеза на червени кръвни клетки и усвояването на желязото и други. Но сокът от алое вера е богат и на фолиева киселина, която предотвратява вродени дефекти и създава нови клетки. Освен тях съдържа и витамини А, С и Е, които са антиоксиданти и предпазват клетките от свободните радикали; калций, цинк, селен и магнезий, хром и други.

Олио от тиквени семки и ползите му за здравето

5. Богат е на полезни ензими – Сокът от алое вера е чудесна напитка за подобряване на храносмилането. Ензимите в него действат като биохимични катализатори, които разграждат протеините, които консумираме, до аминокиселини. Именно храносмилателните ензими спомагат за превръщането на храната в източник на енергия за тялото ни, но също така и спомагат за поддържането на добър имунитет. Не бива да забравяме, че около 80 процента от имунните клетки се намират в червата.

Храни, витамини и минерали срещу тъмни кръгове под очите

6. За добра хидратация – Тя е важна, за да функционират всички системи в тялото ни правилно, за регенерацията на нови клетки, но също така и за поддържането на кожата красива, отвътре навън.

7. За здрави венци – Алое е известно със своите противовъзпалителни и антибактериални свойства, които помагат да поддържаме венците си здрави и да имаме свеж дъх. Смята се, че алое вера помага при гингивит и пародонтоза (но не замества лечението при зъболекар), намалява кървенето на венците.

Свързани статии

8. Подпомага свалянето на килограми – Когато искаме да отслабваме, обръщаме сериозно внимание на храните и напитките. Изследвания показват, че сокът от алое съдържа мощни стероли, които могат да помогнат за регулиране на метаболизма на липидите. Учените смятат, че консумацията на сока спомага за намаляване на телесното тегло, телесната мастна маса и инсулиновата резистентност. Според някои западни изследвания, алоето може да допринесе и за баланса на кръвната захар.

9. Може да намали риска от рак – Сокът от алое съдържа биоактивни съединения, като алоин и лектин, които имат противовъзпалителни свойства. Учените смятат, че те могат да помогнат за намаляване на риска от рак.

10. Помага при запек – Сокът от алое е чудесна напитка при запек, смята се, че помага и при спазми, метеоризъм и подуване на корема. Напитката ни осигурява естествени лаксативи, които подобряват перисталтиката на червата.

Коментирай