Здраве и красота

Храни с мощно противовъзпалително действие

Потискат възпаленията и предпазват от хронични заболявания

29.11.2022г. / 16 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Възпаленията не стигат дотам само да се появят при остра инфекция, която предполага гнойно натрупване. Те могат да са много по-коварни и да останат скрити задълго, докато не разрушат здравето. Негнойните хронични възпаления поразяват клетките и тъканите, и могат да доведат до сериозни здравословни проблеми в дългосрочен план. Често тези възпаления остават скрити за много дълго, което прави овладяването и потискането им по-трудно.

Противовъзпалителни храни, които потискат болката (галерия)

За щастие има начини да противодействате на възпаленията и един от тях е храненето. Като правите здравословни избори в ежедневното си меню и подбирате храни с мощен противовъзпалителен характер, вие ще съумявате да намалите общото възпаление в тъканите – една от главните причини за поява на хронични заболявания и преждевременно стареене.

Кои са храните с мощни противовъзпалителни свойства, които да похапвате всеки ден?

Кисело мляко и други ферментирали храни

Ферментиралите храни, сред които разбира се е и киселото мляко, са изключително важни в борбата с възпаленията. Полезните бактерии в тях се борят с възпалителните процеси в клетките и потискат развитието на много заболявания. Похапвайте редовно кисело мляко, кисели краставички, кисело зеле, кимчи, туршии от всякакъв характер, но без добавени захари. Всички те имат противовъзпалителни и оздравителни свойства за клетките и тъканите в тялото.

10 от най-здравословните храни за всеки ден

Кленов сироп

Кленовият сироп е една от здравословните алтернативи на захарта. В него се съдържат полифеноли, които имат противовъзпалителни свойства. Замествайте захарта с кленов сироп винаги, когато можете за повече здраве.

Мазни риби

Мазните риби са богати на омега-3 мастни киселини, а те от своя страна са мощен противовъзпалителен фактор. Колкото повече омега-3 включвате в храненето, толкова повече ползи ще извлечете от тези противовъзпалителни мазнини. Срещат се в сьомгата, скумрията, сардините, пъстървата, рибата тон, както и в орехите, семената от чиа, лененото семе.

Куркума

Куркумата съдържа активното вещество куркумин, което по същество е много силен антиоксидант. То подобрява метаболизма в клетките, потиска възпаленията в тъканите, подобрява усвояването на хранителните вещества и подпомага борбата със свободните радикали.

Храни за енергия и издръжливост (галерия)

Студено пресован зехтин

Зехтин екстра върджин е продукт, който трябва да е номер едно в списъка ви. Той е пълен с антиоксиданти, защитаващи клетките от възпаленията и е прекрасен за всяко ястие – от пресни салати до готвени ястия и печива.

Черен шоколад

Черният шоколад съдържа висококонцентрирано количество антиоксиданти, намиращи се в натуралното какао. Те имат мощно действие срещу възпаленията в тъканите, забавят стареенето на клетките и кожата, стимулират метаболизма и правилното усвояване на хранителните вещества. Хапвайте си по едно малко блокче черен шоколад всеки ден за повече здраве.

Най-полезните храни за здрави черва

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 1 година )
edinstveno kurkuma ne polzvam . ina4e drugoto e v hranata ni
отговор Сигнализирай за неуместен коментар