Здраве и красота

Домашен хидратиращ ексфолиант на калъпчета с ший

Как да си го приготвите с натурални съставки

01.12.2022г. / 06 33ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Въздухът през зимата е студен и сух. Това прави кожата ранима, уязвима към изсушаване, лющене, дразнимост. За да върнете мекотата и сиянието ѝ са ви нужни мощни хидратиращи средства от природата, с помощта на които да задържите влагата в нея и да я направите отново жизнена, гладка и със свеж вид.

Наред с хидратацията, кожата се нуждае и от редовно ексфолиране. Това може да е предизвикателство през зимата, когато условията са сурови и кожата е уязвима.

Ексфолиращи и подхранващи маски за суха кожа през зимата

За щастие има как да съчетаете ексфолирането и хидратацията по един прекрасен начин така, че едновременно да стимулирате обновлението на кожните клетки и да хидратирате в дълбочина. Така кожата няма да пострада, а и ще поддържа възхитителния си вид.

За да постигнете тази чудесна хармония между ексфолиране и хидратация, ви предлагаме да си направите домашни ексфолиращи барчета с хидратиращ ефект. Те съдържат масло от ший, захар и прах от червено цвекло. Тази чудесна комбинация от природни продукти прави чудеса с кожата, особено през зимата.

Какви са съставките на хидратиращите ексфолиращи барчета и защо са полезни?

Масло от ший

Маслото от ший е невероятен хидратант. То прониква в голяма дълбочина, подхранва кожата и създава бариера между нея и околната среда, което е особено важно през зимата, когато условията са сурови. Маслото от ший помага за задържане на влагата в кожата и я прави по-жизнена, млада, опъната и с добър външен вид.

Нежен скраб за устни с мед и захар

Етерично масло от портокал

Маслото от портокал ухае фантастично, но това не е единственото му предимство. То е богато на антиоксиданти, които стимулират деленето на клетките и участват в поправянето на щетите от атмосферните условия и свободните радикали. Витамин С в портокаловото масло е във високи концентрации, което потиска възпаленията в кожата и я прави гладка и здрава.

Цвекло на прах

Червеното цвекло на прах е прекрасна съставна част от ексфолиращите хидратиращи барчета за кожа, защото съдържа концентрирани количества антиоксиданти, витамини и минерали, ценни за кожата. Червеното цвекло на прах съдържа също така и витамин А и С, които имат много мощен противовъзпалителен характер, а това е нещото, което озарява и заздравява кожата.

Пудра захар

Пудрата захар е много фина и това не дразни кожата. Нейната нежна текстура е подходяща за ексфолиране през зимата, защото не дразни допълнително кожата, но същевременно отстранява наслагванията, мъртвите клетки и мастните натрупвания по нея.

Есенен ексфолиант за тяло с карамфил и захар

Как да си направите домашен ексфолиращ скраб бар с ший?

Ето какво ви трябва:

  • 1 чаша пудра захар;
  • 1/3 чаша кокосово масло;
  • 1 и ½ супени лъжици масло от ший;
  • ¼ чаша пчелен восък на гранули;
  • 10 капки масло от портокал;
  • 1 супена лъжица розова вода;
  • 1 чаена лъжица червено цвекло на прах.

Смесете кокосовото масло, маслото от ший и пчелния восък в съд в микровълнова. Настройте на висока мощност и пуснете за 30 секунди. Отворете и проверете дали има нужда от повторно разтопяване. Пуснете за още 10-20 секунди и отново проверете. Важно е да уцелите момента на разтапяне, преди да прекалите. Ако се притеснявате, винаги можете да разтопите съставките на котлон на водна баня.

Домашен ексфолиант с чай матча и захар

Свързани статии

Добавете етеричното масло. Разбъркайте. Бавно добавете пудрата захар на части, като разбърквате, докато се разтвори напълно. Добавете розовата вода и цвеклото на прах. Разбъркайте енергично, за да се смесят и разтворят добре.

Подгответе силиконови формички за бисквити. Напълнете ги с получената смес. Оставете да изстинат изцяло, след това приберете в хладилник за поне 2 часа, докато стегне.

Скраб с кафе и кокосово масло – чудо от природата за красива кожа

Извадете барчетата от формичките. Съхранявайте ги на хладно и сухо място. Използвайте върху кожата с втриващи кръгообразни движения. След използването на този вид ексфолиращ хидратант не се налага да нанасяте допълнителен овлажняващ продукт, защото с него се съчетават всички необходими за кожата продукти.

Коментирай