Здраве и красота

5 супер ползи от спорта

Движението може да има противостареещ ефект

20.11.2022г. / 11 03ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Независимо къде сме го прочели, дали в сериозна литература или пък в развлекателно списание, науката е категорична – движението е едно от задължителните условия, за да бъдем здрави и силни. Някои изследователи твърдят, че на организма се отразяват благотворно дори лека разходка, обикновена работа в градината или пък игра с децата. Други пък твърдят, че 10 000 крачки на ден плюс лека кардиотренировка и упражнения с тежести са задължителни, ако искаме да сме здрави.

Как точно влияе спортът върху организма ни? В следващите редове ще се опитаме да изясним. Ето и няколко причини, заради които си заслужава да се раздвижим:

Спортът помага да поддържаме теглото си

Наднорменото тегло и затлъстяването са заели почти пандемични размери. Ако се запитаме каква е причината за тях, в съзнанието ни изникват две много важни причини – лошата храна и липсата на движение. Това сочи елементарната логика. Модерният начин на живот, липсата на движение и все повечето време, прекарано пред електронни устройства, ни прави мързеливи и отпуснати. Можем да противодействаме на това като просто станем от дивана и се раздвижим. Ако към това добавим консумацията на качествена храна и пиенето на достатъчно вода, с лекота ще можем да свалим онези досадни 5 или повече килограма. За да улесним още тази задача, можем да практикуваме спорт, който ни кара да се забавляваме.

Движението подпомага кръвообращението

Циркулацията на кръвта се подобрява значително когато практикуваме някакъв спорт. Когато тичаме или извършваме друго движение, в тялото ни постъпва достатъчно кислород, което влияе благоприятно на функцията на белите дробове, сърцето и кръвоносната система.

При движението сърцето започва да бие по-учестено, като това кара мускулите му да работят повече. Тази допълнителна „работа“, ги прави по-здрави, увеличавайки общият поток от кръв. Редовните аеробни (кардио) тренировки подобряват работата на капилярите на мускулите, като в резултат сърцето работи по-добре, изпомпвайки кръв.

Подобрява работата на имунната система

Редовното движение повишава драстично нивото на бели кръвни клетки в кръвта. Чрез потта, която се отделя по време на спорт, пък се освобождаваме от ненужните токсини, а с увеличаването на телесната температура, намаляваме шанса за развитие на бактерии.

Спортът тренира мускулите

Макар и да звучи логично, много от нас се опасяват, че тренирайки ще станат прекалено мускулести. Това обаче не е съвсем така. За да достигнем обема и капацитета на мускулите на професионални спортисти, трябва да прекарваме в залата часове всеки ден, при това години наред. Ако искаме хармонично, стегнато и изваяно тяло, за предпочитане е да практикуваме спортове, в които са ангажирани повече мускулни групи – футбол, тенис, баскетбол. За мнозина тази формула е по-успешна от посещаването на фитнес зала.

Движението заздравява костите

По време на спорт ние тренираме не само мускулите, а и костите си. Когато се движим, това причинява стрес върху костите и увеличава тяхната плътност, в резултат на това те стават по-силни. Например когато тичаме, вместо да ходим, за да се приспособят към интензитета на движението, костите се адаптират и стават по-плътни. Ако продължаваме да се движим, костите продължават да се уплътняват, за да могат да отговорят на „стреса“. С напредването на възрастта костите губят своята плътност, ето защо редовните тренировки могат да имат и подмладяващ ефект.

Коментирай