Здраве и красота

10 трика за контрол на порциите

Съвети за здравословно и балансирано хранене без лишения

01.12.2022г. / 16 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

6. Яжте бавно.

Колкото по-бавно се храните, толкова по-бързо ще усетите ситост. Така ще ви е по-лесно да контролирате порциите си и да не преяждате. Научете се да си оставяте храна за дояждане след няколко часа.

Диета DASH и нейните полезни вълшебства

7. Не яжте от кутията или от пликчето.

Ако си купувате пакетирани храни, вероятността да преядете с тях, ако ги консумирате направо от опаковката, е голяма. Вместо това изваждайте малка част от тях и яжте съзнателно.

8. Яжте супа преди хранене.

Супата ще запълни част от стомаха ви и ще ви накара да се заситите по-бързо. Така няма да ви остане място за преяждане с основното, което в повечето случаи е и по-калорично.

Растителни влакна – къде да ги намерим

9. Преглеждайте внимателно щандовете с храна, преди да изберете.

Това важи както за щандовете в магазините, така и в бюфетите, ресторантите, закусвалните – навсякъде, където избирате храна. Според проучване от 2013 година, публикувано в Plos One, цитирано от health.com, хората са склонни да избират първите неща, които видят. Много често това подтиква към нездравословни избори. Предварителното преглеждане на цялостното меню или на изложената храна помага да направите по-съзнателен и здравословен избор.

10. Ограничете междинните похапвания.

Междинните закуски са колкото важни, толкова и потенциално опасни за теглото, защото те трябва да са съобразени с общия калориен прием и принципите на балансираното хранене. Ако не съумявате да се справите с тази задача, най-добре ограничете междинните похапвания.

5 мита за диетите, които ни карат да дебелеем

Коментирай