Здраве и красота

Вярно ли е, че електрическите четки за зъби увреждат емайла?

Каква четка за зъби да изберем и защо – какви са предимствата и недостатъците

02.12.2022г. / 06 11ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лошата орална хигиена е сред най-сериозните причини за поява на кариеси и други проблеми със зъбите и венците. Правилното и редовно миене на зъбите, употребата на точните измиващи и поддържащи продукти, изборът на правилната четка за зъби са от огромно значение за превенцията на заболявания на зъбите.

Кога е време да сменим четката за зъби

В устната кухина се срещат милиарди бактерии. Когато балансът между добрите и лошите бактерии се наруши, рискът от инфекции и кариес се повишава. Денталната хигиена е фактор номер едно в превенцията на зъбни заболявания и инфекции. Редовното миене на зъбите, използването на зъбен конец и вода за уста са незаменима част от рутината за добра устна хигиена.

Четката за зъби е основното средство за почистване и премахване на плаката. Но не само ежедневното четкане е от значение. Важен е и видът на четката, която употребявате. От също толкова голямо значение е и техниката на четкане, която използвате. Комбинацията от тези фактори спомага за намаляване на риска от кариес и инфекции.

Все повече хора използват електрическа четка за зъби, но и мнозина се страхуват от нея, защото смятат, че ще увреди емайла им. Вярно ли е това?

Въпреки че и двата вида четки – електрическа и ръчна, изпълняват еднакви функции, съществуват разлики между тях. С традиционната ръчна четка човек лесно може да изгуби контрол в натиска, който прилага върху зъбите, което може да увреди не по-малко емайла и венците. Ако често четката ви е с разчекнати косъмчета, това е един от сигналите, че натискате твърде силно. Кървенето на венците и чувствителността на зъбите също могат да са причинени от прекален натиск по време на миене на зъбите.

Практични идеи за употреба на старите четки за зъби

Ако сте решили да използвате електрическа четка за зъби, ето какво трябва да знаете за нея.

Електрическите четки за зъби са всъщност по-нежни към венците, отколкото традиционните ръчни четки. Това показват данни от проучване, публикувано в Kirkland Family Dentistry и цитирано от healthdigest.com. Електрическите четки не позволяват да упражните прекалено силен натиск при употреба, защото имат защити, които се активират. Освен това вие самите инстинктивно дърпате ръката си и се предпазвате от натиск заради страх от болка.

Това спомага за намаляване на риска от увреждане на венците, разраняване, кървене. Електрическите четки са много по-нежни от конвенционалните в това отношение, защото защитите, които имат и вашият контрол на натиска предпазват венците от раздразнения и разраняване.

Навици, които увреждат детските зъби

Свързани статии

Проучване от 2019 година, публикувано в Journal of Clinical Periodontology констатира, че хората, които редовно използват електрическа четка от повече от десет години имат по-добро здраве на устната кухина в сравнение с използващите традиционна четка за зъби.

Електрическата четка за зъби има много предимства, но има и някои недостатъци. Според healthline.com, електрическите четки са по-труднодостъпни за мнозинството от хора, защото са по-скъпи, съответно по-скъпи са и консумативите за тях. Препоръчително е четката за зъби да се сменя на интервал от 2 до 3 месеца, което важи и за тях. Накрайниците за тези четки са няколко пъти по-скъпи от обикновените четки, което ги прави по-труднодостъпни.

Употреба на домашна паста за зъби – опасно или не?

Друг минус на електрическите четки е, че те действително могат да увредят емайла на зъбите, ако не съобразявате натиска, който упражнявате по време на миене. Неправилното използване на електрическа четка може да наруши зъбния емайл и да доведе до увреждания, отчупване на парченца, отслабване на емайла, податливост на кариес. Това става само в случаите, в които натискът и продължителността на четкане са твърде големи.

Коментирай