Здраве и красота

Етерични масла за баланс на хормоните

А и с приятен аромат

29.11.2022г. / 10 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли какво е общото между етеричните масла от мента, бергамот, мащерка, розмарин, тамян, мирта? Имат не само невероятен аромат, с който можем да поглезим сетивата си и да освежим дома си, но се смята, че помагат за балансиране на хормоните в организма.

Кои са едни от най-честите признаци на хормонален дисбаланс? По-често физиологичният дискомфорт и емоционалното безпокойство са пряко свързани с нашите хормони и техните колебания. Нарушаването на баланса им може да се дължи на предменструален синдром, менопауза, следродилна депресия, проблеми с щитовидната жлеза. Усещаме се уморени, напрегнати, апетитът ни се повишава или страдаме от косопад и т. н. Консултацията с лекар не бива да се отлага, ако не чувстваме тялото и ума си в баланс.

Въпреки това има някои етерични масла, които доказано ни помагат да въведем хормоните си в баланс. Вижте няколко, освен гореизброените.

Масло от градински чай

За маслото от градински чай се смята, че може да помогне за намаляване нивата на стресовия хормон кортизол и да се бори със симптомите на тревожност. Това етерично масло също има антидепресантни свойства и стимулира производството на серотонин в тялото, сочат западни изследвания.

Доказано е, че ароматерапията с градински чай също допринася за намаляване на кръвното налягане и ни помага да релаксираме. Има данни, че е много ефективно за балансиране на нивата на естроген и дори може да намали менструалните спазми. Тези ефекти го правят едно от най-популярните етерични масла за насърчаване на хормоналния баланс.

За да облекчите менструалните спазми, разредете няколко капки от етеричното масло в базово масло, като кокосово и нанесете върху долната част на корема с лек масаж.

4 етерични масла при високо кръвно

Масло от иланг иланг

В традиционната медицина иланг иланг се използва за повишаване на либидото както при мъжете, така и при жените. Това го прави чудесно масло за жени в менопауза, тъй като тогава либидото може да започне да спада. Това ароматно етерично масло се използва и за облекчаване на стреса, като то също е подходящо за нанасяне върху кожата, като същевременно я прави подхранена и мека. Не забравяйте да го комбинирате с други масла като бадемово, кокосово, а може и да го добавите към лосиона за тяло, крема за лице.

Масло от лавандула

Лавандуловото масло се използва широко за насърчаване на релаксацията и добрия сън. То има прекрасен аромат и успокояващ ефект. Смята се, че помага за подобряване нивата на кортизола, което води до по-добър общ хормонален баланс. Също така се смята, че допринася за намаляване на симптомите, свързани с менопаузата като горещи вълни, главоболие и нощно изпотяване. Балансира настроението, намалява менструалните спазми, подхранва кожата, когато се нанася в комбинация с други масла. Етеричното масло от лавандула е подходящо за добавяне към вана, дифузер.

Признаци, че навлизате в менопауза

Розово масло

Уникалното розово масло може да помогне за баланса на тестостерон при жените, сочат западни изследвания. Известно е също, че етеричното масло понижава кортизола и насърчава релакса на тялото и ума.

Ароматерапията с розово масло може също така да увеличи сексуалното желание, да подобри настроението ви и да намали симптомите на депресия. Когато се прилага локално, розовото масло може също да облекчи менструалните спазми.

За хормонален баланс просто капнете няколко капки розово масло върху гърдите, шията и китките си, но преди това добавете към тези няколко капки бадемово или кокосово масло, за да не се получи дразнение върху кожата.

Свързани статии

Етерично масло от бор

За боровото масло се смята, че действа благоприятно на жени в менопауза с понижени нива на естроген. Много жени, преминаващи през менопаузата, имат намален естроген и са предразположени към развитие на остеопороза. Това масло е много ефективно за намаляване на възпалението, мускулните болки и риска от артрит. Спомага за намаляване на напрежението, стимулира растежа на косата. Употребата му не е препоръчителна за хора с епилепсия, високо кръвно налягане, бременни жени и деца.

Масажирайте няколко капки борово масло, разредено с базово масло върху области, където се появява възпаление, болка или дискомфорт. Подходящо е за аромалампа, инхалации.

Преди употребата на етерични масла се консултирайте с лекар и специалист, който да ви насочи как правилно да ползвате и комбинирате маслата.

Коментирай