Здраве и красота

Как да преодолеем глада за сладко

Позволете си малко количество от любимия десерт

25.11.2022г. / 16 03ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

„Да влезем във форма“ – зад тези обикновени няколко думи стоят неимоверни усилия, труд, лишения… Но за съжаление само това не е достатъчно. Веднъж стопили няколкото килограма, които ни тормозят, ние се изправяме пред още по-тежка задача – да запазим резултата. Това може да се окаже дори още по-трудно начинание. Механизмите на тялото се задействат и то ще направи всичко възможно, за да си възвърне предишното тегло. За вас отслабването може да е естетически проблем, но за тялото това означава застрашаване на живота и оцеляването. Ето защо, ако се събудите някоя нощ, изпитвайки неутолим глад за сладко, не се учудвайте.

Какви причини всъщност стоят зад това и можем ли да преодолеем глада за сладко? Предлагаме ви няколко възможни отговора на тези въпроси. Ето ги и тях:

Изпитваме глад за сладко, защото...

Според специалисти, сладкото е предпочитан от нас вкус още от самото раждане. Въглехидратите спомагат да се освободи серотонин, вещество, което кара мозъка да се чувства добре. По-специален обаче е случаят със захарта. Сладкото освобождава ендорфини, които ни карат да се чувстваме спокойни и отпуснати. Тя е нещо като естествен наркотик. Често пъти ние се „награждаваме“, похапвайки нещо сладко. За съжаление обаче, колкото повече го правим, толкова повече се засилва желанието ни за него. Проблемът не се корени в това, че от време на време може да си позволяваме захар, а това, че сме склонни да прекаляваме с употребата ѝ.

Как да преодолеем глада за сладко

Позволете си малко количество

Според диетолози, можете да си го позволите, ако количеството от това, което желаете е малко. Една бисквитка или пък малък вариант на любимото ви десертче ще ви помогнат да се освободите от чувството, че това е нещо забранено. Опитайте се да не надвишавате 150 калории. Ако пък не можете да намерите нещо малко, споделете с приятели или семейството, така ще намалите количеството.

Смесвайте храните

Ако не можете да подминете сладкарницата, опитайте се да се залъжете, смесвайки „вредните“ храни с полезни такива. Например, ако обичате течен шоколад, можете да си вземете и банани, които да потопите в него. Така ще се заситите по-бързо, хапвайки и нещо полезно. Ако пък харесвате шоколад на блокчета, вземете си и пакет бадеми, които да комбинирате с вкусното лакомство.

Забранете си сладкото за определено време

Според някои специалисти, ако напълно изключите захарта под всякаква форма за кратък период от време (2-3 дни), това ще помогне да се задоволите с по-малко количество след това. Тази рестрикция ще помогне на вкусовите ви рецептори да се задоволят по-бързо.

Хапнете плод

Не си забранявайте сладко, просто го отложете. Ако изпитвате непреодолимо желание за него, хапнете преди това плод, ядки или пък сушени плодове и чак след това желаното от вас лакомство.

Направете нещо

Когато ви връхлети желанието за сладко, излезте навън! Можете да приемете този съвет както буквално, така и преносно. Казано по друг начин – захванете се с нещо. Така ще отвлечете вниманието си от натрапчивата мисъл за сладко. След известно време можете дори напълно да сте забравили, че ви се е хапвало сладко.

Хранете се редовно

Ако правите прекалено дълга пауза между храненията, това може да ви провокира да изпитате внезапен глад за сладко или пък солено, като цяло – за въглехидрати. Опитвайте се да се храните на всеки 3 до 5 часа, по този начин ще поддържате нивата на кръвна захар стабилни и няма да имате резки желания за големи количества въглехидрати.

Избягвайте изкуствените подсладители

Според специалисти, те не намаляват желанието ни за сладко. На практика нямат и доказан ефект в борбата с наднорменото тегло и затлъстяването. Нека не забравяме че и много от тях могат да нанесат вреди на организма ни.

Коментирай