Здраве и красота

Как да запазим кожата на лицето си млада за по-дълго?

Не забравяйте да се грижите за кожата на шията и деколтето

05.12.2022г. / 08 58ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Независимо от времето, мястото, расата, дори и пола, почти всички хора по света мечтаят за едно – вечна младост. Именно този стремеж е в основата както на много научни постижения, така и на козметичната и естетична медицина. Дамите все още са основните потребители на козметика, но господата неуморно ги следват. И въпреки морето от разнообразни продукти и манипулации, винаги ще има нещо, което ще бъде от първостепенна важност – това е личната грижа.

С напредването на времето е нормално кожата да се отпусне, да се появят и първите бръчици и фини линии. И макар да не можем да контролираме процеса на стареене, винаги можем да го забавим. Ако искате да запазите младостта на лицето си за по-дълго, но сте притиснати от липсата на време или пък финанси, предлагаме ви няколко изпитани метода, с помощта на които ще можете да върнете стрелките назад. Ето и кои са те:

Предпазвайте кожата си от слънцето всеки ден

Независимо дали говорим за плаж или градска среда, защитата на кожата на лицето от слънцето е от първостепенна важност. Нанасяйте слънцезащита редовно, търсете сенчести места в най-топлото време от деня, носете очила, шапка и дрехи с UV защита. Не забравяйте да нанасяте слънцезащитни кремове не само на лицето, а и на всички открити части от тялото, които са изложени на слънце. Тук можем да кажем, че не става дума само за суета, но и за здраве. Предпазвайки кожата си максимално добре, можете да намалите значително шанса за развитието на рак на кожата.

Маски за лице с продукти от хладилника

Спрете тютюнопушенето

Без да навлизаме в подробности, можем да кажем, че пушенето е един от най-вредните навици, които можете да придобиете. Освен безпрецедентни вреди за здравето на целия организъм, то причинява и преждевременно стареене на кожата, отнема блясъка и еластичността ѝ и причинява неравен тен.

Грешки в грима, които издават възрастта

Правете упражнения

Според най-новите проучвания в областта, редовните упражнения (3-5 пъти седмично) могат значително да подобрят кръвообращението както на целия организъм, така и на кожата на лицето. Освен това чрез тях ще подсилите имунитета си.

Маски за лице с какао

Почиствайте кожата нежно

Уверете се, че когато докосвате кожата, правите това по най-деликатния и нежен начин. Грубото почистване и „търкане“ на кожата може да я раздразни, а това от своя страна ще ускори процеса на стареене.

4 витамина при торбички и тъмни кръгове под очите

Измивайте кожата си след физически упражнения

Ако изпълнявате дейности, които могат да доведат до обилно потене, уверете се, че максимално бързо след това ще измиете кожата. Ненужните токсини, които са се отделили, трябва да бъдат отстранени, в противен случай могат да доведат до кожни раздразнения.

Захарен пилинг за лице с масла

Намалете употребата на алкохол

Алкохолът може сериозно да дехидратира кожата, което неминуемо ще доведе и до по-бързата поява на бръчки. С течение на времето, това може да увреди кожата още повече и тя да изглежда застаряла и повехнала.

5 маски за лице с алое вера - за по-малко бръчки и без пигментни петна

Избягвайте да правите едни и същи мимики

Когато правите определени мимики, вие карате мускулите в дълбочина да се свиват. Ако свивате тези мускули отново и отново, линиите, които се образуват, от временни ще се превърнат в постоянни. Можете да предпазите околоочния контур от образуването на фини бръчки, като носите очила с UV защита.

Стягащи маски за кожа, склонна към омазняване

И не забравяйте:

Грижете се за врата

Когато извършвате ежедневната си рутина за кожата на лицето, не подминавайте шията и областта на деколтето. Това са местата, където най-бързо се проявяват признаците на стареене. Освен това не забравяйте и да нанасяте слънцезащитен крем или лосион.

Обърнете внимание на ръцете си

Когато миете чинии или чистите вкъщи, винаги носете ръкавици. Тежките химикали могат да изсушат прекомерно кожата и да отнемат еластичността ѝ. След домакинска работа нанасяйте хидратиращ крем.

Коментирай