Бременността е период от живота на жените, в който тялото претърпява бурни трансформации. Много неща се променят, понякога дори с часове и дни. Може да изпитвате множество странни симптоми и промени, сред които са и промените в гърдите.

Защо гърдите ми са толкова болезнени през бременността?

Как се променят женските гърди по време на бременността?

Гърдите нарастват

Гърдите ви ще започнат да уголемяват размера си с напредване на бременността. Хормоните през този период активират нарастването на тъканите на млечната жлеза и разположените наоколо тъкани, за да може майчиният организъм да се подготви за предстоящото кърмене.

Гърдите стават по-тежки

Не се учудвайте, ако започнете да усещате тежест в гърдите. Може да усетите и подуване, защото тялото ви задържа течности. Причината е в променящите се хормони в този период. Подуването и тежестта са страничен ефект от прогестерона и естрогена по време на бременността.

Места, на които често се появяват стрии през бременността

Болки в гърдите

Много възможно е да получите необичайни болки в гърдите, подобни на онези преди и по време на менструален цикъл, въпреки че той отсъства през бременността. Нарастващият приток на кръв, задържането на течности и набъбването на тъканите може да предизвика болезненост в гърдите, която е нормална.

По-видими кръвоносни съдове

Ако забележите, че вените на гърдите ви стават видими, а допреди това не са били, това е нормално. Случва се, защото тялото се опитва да снабди гърдите с повече хранителни вещества и кислород, за да се подготви за кърменето.

5 хитрини против увисване на гърдите

Още по темата

Зърната може да се променят

Зърната на гърдите започват да нарастват, да удебеляват тъканта си и да стават с все по-осезаема форма, да стърчат повече. Тялото прави тази „подготовка“ за кърменето, така че на бебето да е по-лесно да суче. Възможно е зърната да секретират повече мастна субстанция, което предпазва ареолите от напукване.

11 признака, че сте бременна без да подозирате

Възможно е изтичане на коластра

Ако забележите белезникава или бледожълта слуз, изтичаща от зърната, това може да е коластра. Коластрата е първоначалната кърма, която се отделя от майчиния организъм и е наситена с ценни вещества и антитела, от които бебето се нуждае.

Гърдите се нуждаят от по-стабилна подкрепа

Поддържането на нарастващите гърди през бременността е много важно, за да се намали рискът от нараняване на тъканите. Носете подходящ сутиен, който едновременно да поддържа, без да притиска прекалено.

Как се променят гърдите по време на бременността