Здраве и красота

Как да свалите няколко килограма преди празниците

Увеличете кардиотренировките

08.12.2022г. / 10 17ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

С настъпването на зимните празници все по-често поглеждаме към гардероба. Ами сега? Какво ще облечем на фирменото парти? Ами на Коледа и Нова година? Стоят ли ни дрехите така добре, както очакваме? Увлечени в ежедневието забравяме, че зимният период, освен с повече часове прекарани вкъщи, е свързан и с весели празненства, срещи с близки и роднини и много забавления. Но няма как да изглеждаме добре, ако не се чувстваме така. Със сигурност в такива моменти е добре да премислим диетата си и начина си на живот. Ако и вие сте в подобна ситуация, предлагаме ви няколко лесни за изпълнение съвета, с които ще можете да се освободите от няколко излишни килограма преди празниците. Ето ги и тях:

Не се фокусирайте върху килограмите

Твърде много сме свикнали да се подчиняваме на цифрите. Но редица фитнес специалисти ни съветват, че трябва да използваме кантара колкото се може по-рядко, а най-добре е да се отървем от него завинаги. Защо? В различните периоди от месеца теглото на една жена е съвсем нормално да варира. Това се случва особено преди цикъл, когато тялото на жената задържа повече вода. Точно тогава е и времето, в което ни се хапват повече въглехидрати, които също са причина за задържане на течности. Затова ако сте решили да свалите няколко килограма преди празниците, най-добре е да използвате за мярка шивашки метър, или пък любим чифт дънки. Загубата на сантиметри е сигурен знак, че губите мазнини. И обратно – понякога свалените килограми могат да покажат загуба на течности, но не и на мазнини.

Пийте повече течности

Ще погледнем на приема на вода от един малко по-различен ъгъл. Всички знаем за нейните ползи за здравето, но тя има и други такива. Например – да ни кара да се чувстваме сити за по-дълго. Често пъти тялото ни изпраща сигнали за жажда, които ние бъркаме с глад. Затова трябва да се стараем да си набавяме нужното количество течности преди организмът да е стигнал до положение на лека дехидратация. А сигналът за жажда е именно това. Ето защо приемайте по 1-2 чаши вода всеки час. Ако навън е топло, можете да увеличите количеството.

Преместете вечерята

Още един начин да свалите няколко килограма за много кратък период от време. Ако изместите последното хранене за деня с няколко часа (например около 17 – 18 часа), ще дадете възможност на храносмилателната ви система да работи по-ефективно. Големите количества храна особено късно вечер натоварват излишно целия организъм.

Практикувайте периодично гладуване (фастинг)

Ако сте от хората, които не могат да пазят диети, периодичното гладуване е точно за вас. Какво представлява то? Накратко – това е хранене, базиращо се на консумацията на храни, които харесвате, в количествата, които предпочитате. Условието, което трябва да спазвате е да правите това в определен прозорец от време. Ако започвате, за предпочитане е да се храните 8 часа, а през останалите 16 да приемате само вода или течности без калории. След определен период можете да преминете на 18, дори 20-часов период на „глад“. Този режим е научно обоснован и е поддържан от редица нутриционисти и изследователи в областта на здравословното хранене. Освен отслабване, той може да ви донесе и дълголетие. За фастинга се твърди, че има антиейдж ефект, тъй като по този начин организмът се изчиства ефикасно от ненужните клетки.

Увеличете кардиотренировките

За да направите вашата кардиотренировка още по-ефективна, преди нея нанесете загряващ антицелулитен крем, отгоре сложете стегнат клин, а върху него – сауна костюм. Именно това беше една от тайните, с която Ким Кардашян успя да се втали, за да облече прочутата рокля на Мерилин Монро. След тренировката, нанесете скраб с морска сол, докато си взимате душ. Няколко такива сесии седмично и освен намаляване на обиколките, ще постигнете и стягане на кожата и намаляване на видимостта на целулита.

Коментирай