Здраве и красота

5 суперползи от бадемите и защо да ги ядете всеки ден

Защо е полезно да хапвате бадеми всеки ден

19.12.2022г. / 13 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако бадемите са любимите ви ядки, ще сте щастливи да разберете, че те са истинска суперхрана. И ако досега сте ги хапвали от време на време, сега е моментът да започнете да ги включвате по-редовно в храненето си. Бадемите са превъзходен избор за следобедна закуска, но и не само. Те са невероятно полезни, пълни с хранителни вещества, ценни за здравето, които дават енергия и качествени елементи на организма.

Можем ли да ядем фъстъчено масло при спазване на кетодиета?

Бадемите са богати на протеини и фибри, съдържат и много полезни ненаситени мазнини. Всички те са ценни за организма и дават множество ползи, свързани с подобряване на здравето.

Бадемовите ядки са много добър избор за следобедна закуска или за включване в цялостното меню въобще именно заради наличието на протеини, фибри и полезни мазнини. Протеините са много важни за клетките и тъканите. Те са основните им градивни елементи и са необходими за правилното им делене. Само една шепа бадеми съдържат около 6 грама протеин.

Фибри

Фибрите в бадемите са много важни за здравето на червата. Те допринасят за подобряване на движенията на гладката мускулатура на червата, което предполага правилното им прочистване от хранителните остатъци и токсини. Фибрите имат свойството да разнообразяват чревните бактерии, да стимулират растежа и функционалността им, защото действат като пребиотик.

Бадемово или фъстъчено масло – кое е по-полезно?

Фибрите са важни и за контрола на кръвната захар. Когато се храните с повече храни, богати на фибри, нивата на кръвна захар се поддържат в балансирани граници, което е добре от гледна точка както на теглото, така и за превенцията на диабет.

Фибрите играят важна роля в контрола на холестерола, като намаляват нивата на лошия и стимулират стойностите на добрия холестерол. Балансът между добър и лош холестерол е от съществено значение за здравето на сърцето и кръвоносната система. Колкото по-стабилен е холестеролът, толкова по-нисък е рискът от сърдечносъдови заболявания.

Витамин Е

Бадемите са богат източник на ценния мастноразтворим витамин Е. Той е мощен антиоксидант, който допринася в борбата със свободните радикали в тялото, причиняващи хронични, възпалителни, дегенеративни и ракови заболявания. Витамин Е е много ценен за доброто здравословно състояние на очите, кожата, репродуктивната и нервната системи.

Ядки с потенциално негативен ефект върху здравето

Свързани статии

Манган

Бадемите са богат източник и на манган. Този ценен минерал е много важен за синтеза на костно вещество, клетки на съединителната тъкан, кръвта и някои хормони. Той е незаменим фактор и в метаболитните процеси, регулирането на нивата на кръвната захар. Допринася и за правилната мозъчна функция.

Магнезий

Магнезият е друг минерал със съществено значение за функциите в организма. От него зависи качественият пренос на нервните импулси от мозъка към мускулите и сърцето. Ролята му в енергийния баланс в организма е огромна. Оптималните нива на магнезий в кръвта са предпоставка и за баланс в кръвното налягане.

Какво ще се случи, ако ядете прекалено много кашу

Калций

Бадемите са богати и на калций. Тази страхотна палитра от микроелементи ги прави превъзходна закуска, подходяща за всяко време от денонощието. Калцият е незаменим минерал за синтеза на костите, кръвните клетки, здравето на мускулите, костите и нервите.

Коментирай