Здраве и красота

Какво се случва в тялото, ако пиете чай от канела всеки ден

Прекрасните ползи за здравето от тази напитка

06.01.2023г. / 05 56ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Канелата е прекрасна подправка, която си подхожда с много ястия, печива, десерти, кърита със зеленчуци и месо, рецепти от източната кухня. Тя е чудесна добавка и към любимото ви капучино, горещо мляко или какао, а защо не и горещ шоколад.

Канелата е подходяща и за приготвянето на чай. Тя може да бъде основна съставка в него или да бъде добавена към друга билка по избор, с която да приготвите прекрасна отвара. И в двата случая канелата дава изключително много ползи за здравето, от които организмът ви има нужда.

Чай от жасмин за отслабване и здраво сърце

Какво се случва в тялото, ако пиете чай с канела всеки ден?

Доставя ценни антиоксиданти

Чаят от канела е пълен с антиоксиданти, според healthline.com. Тези активни съединения имат свойството да потискат възпаленията, да намаляват риска от хронични, възпалителни, дегенеративни и ракови заболявания, защото се борят с оксидативния стрес, причинен от свободните радикали в тялото. Потискането на възпаленията е от съществено значение за превенцията на множество опасни заболявания и чаят от канела притежава именно такива свойства.

Стабилни нива на кръвна захар

Чаят от канела е много полезен на ежедневна база и в борбата с диабета и рисковете от него. Канелата е известна със своите качества в намаляването на кръвната захар. Ако пиете чай с канела всеки ден, ще съумявате да контролирате по-добре нивата на кръвната захар, което е важно не само за хора застрашени или страдащи от диабет, а и за всички останали. Стабилните нива на кръвна захар са важни и от гледна точка на контрола на теглото.

Чай от царевични влакна и неподозираните ползи от него

Помага в отслабването

Ако се опитвате да отслабнете, чаят от канела може да е ваш помощник в това начинание. Канелата стабилизира кръвната захар, което допринася за по-доброто усвояване на въглехидратите и мазнините. Поддържането на стабилни нива на кръвната захар е един от инструментите, помагащи за контрола на теглото и стимулиращи отслабването, според healthyfoodserving.com.

Свързани статии

Антибактериални свойства

Канелата има силни антибактериални свойства, което прави чая от нея прекрасен в борбата с бактериите. В тялото ни живеят милиони бактерии, чийто растеж може да се окаже причина за поява на възпаления и инфекции. Едни от най-честите са инфекциите, причинени от ешерихия коли например. Чаят от канела има свойството да потиска растежа на тази често срещана бактерия и да подобрява баланса в микрофлората на организма.

Полезни чайове за здравето на мозъка

Намалява риска от рак

Канелата е известна и със своите противоракови свойства. Дължи ги на богатото наличие на антиоксиданти в състава си. Ако пиете чай от канела всеки ден, рискът от рак намалява, според изследвания, цитирани от healthdigest.com. Комбинацията от противоракови и противовъзпалителни свойства прави чая от канела или с нея в добавка към други билки една прекрасна напитка за повече здраве всеки ден.

Коментирай