Здраве и красота

За какво е полезна комбинацията от мед и оцет?

Две съставки, богати на антиоксиданти

04.01.2023г. / 17 52ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Едни от най-често консумираните храни са медът и оцетът. Когато успеем да закупим качествени продукти, това носи не само повече удоволствие на вкусовите ни рецептори, но и ползи за здравето. Обикновено сме свикнали да комбинираме мед и оцет, когато приготвяме вкусен дресинг за салата, различни печива и т. н. Но мед и оцет в комбинация могат да имат невероятни здравословни ползи. Споделяме някои от тях, но не забравяйте преди консумацията им да се допитате до лекар, ако здравословното ви състояние налага подобна консултация, тъй като комбинацията при някои хора може да не се понесе толкова добре.

Намален риск от заболявания

Медът и оцетът са богати на антиоксиданти, които играят важна роля за намаляване на вредните молекули в тялото, наречени свободни радикали. За антиоксидантите се смята, че помагат за намаляване на риска от развитие на определени заболявания като рак, както и че намаляват признаците на стареене, борят се с деменцията и други.

За здраво сърце

Някои западни проучвания показват, че консумацията на оцет може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания. По-специално, оцетът е свързван с понижаването на нивата на „лошия“ L DL холестерол и повишаването на нивата на „добрия“ HDL холестерол. Този баланс е важен за сърдечното здраве.

15 ежедневни навика за здраво сърце

Помага за подобряване на храносмилането

Подобно на други ферментирали храни, ябълковият оцет съдържа здравословни, полезни за червата бактерии, които помагат да поддържате храносмилателната система да работи правилно. Така организмът ни успява да извлече максимума от важни хранителни вещества от храната, която консумираме.

Ябълковият оцет помага за неутрализиране на стомашната киселина, докато оцетната киселина се бори с вредните бактерии, сочат изследвания. От друга страна медът също допринася за доброто храносмилане.

Мед от рапица и неговите ползи за здравето

При настинки

Вкусният мед има антибактериални и противогъбични свойства, които помагат в борбата с настинките, сочат изследвания. Също така е и чудесен за облекчаване на кашлицата. Заедно с оцета имат антимикробни свойства. В допълнение, ябълковият оцет съдържа пробиотици, които подпомагат повишаването на имунитета, подобряват храносмилането.

Свързани статии

За добро сърдечно здраве

Медът има редица ползи за сърдечносъдовата система. Известен е и с това, че допринася за понижаване на нивата на стрес, което пък намалява риска от сърдечни проблеми. Стресът повишава кортизола в тялото, тъй като е стресов хормон и влияе върху нивата на холестерола.

Ябълковият оцет също има редица предимства за сърдечното здраве. Той съдържа полифенолни антиоксиданти, които подобряват циркулацията на кръвта. Тези съединения помагат също и за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци, заедно с окисляването на LDL холестерола.

Коментирай