Здраве и красота

Две уникални масла срещу напукани пети

Подхранват и възстановяват кожата

11.01.2023г. / 09 36ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стъпалата може би са една от най-пренебрегваните части на тялото. Забравяме да се грижим за тях всеки ден, докато не забележим колко се е влошило състоянието на кожата им. Нередовното ексфолиране и подхранване, използването на козметика за душ, която изсушава твърде много кожата, са само част от причините да страдаме от напукани и сухи пети.

Кожата загрубява, удебелява се. Можем ли да ѝ помогнем да се възстанови бързо? Определено има редица кремове и балсами, които можем да закупим. Но има и две уникални масла, които доказано помагат при напукани пети.

Първото е маслото от кокум. Но как точно спомага за възстановяването на напуканите стъпала?

Едно от най-невероятните качества на маслото от кокум е, че то не се топи на стайна температура, но веднага щом го нанесем върху кожата, то се свързва с нея. Разтапя се моментално, а това му свойство позволява да проникне дълбоко в сухата и напукана кожа на краката, като я подхранва отвътре и оставя мека и гладка отвън.

6 етерични масла за стресирана кожа с бръчки

Кожното възпаление може да е причината петите ни да изглеждат сухи и напукани. Според западни изследвания, редовното нанасяне на масло от кокум може значително да подобри възпалението на кожата на краката. Антиоксидантните и антимикробните свойства на плодовете от кокум, допринасят за успокояващото свойство на маслото, което се приготвя от тях.

Маслото от кокум се добавя в козметични продукти за регенериране на кожата, като кремове против стареене, поради своите регенериращи кожата свойства. Овлажнява я, подобрява нейната еластичност и предпазва кожата на краката ви от дехидратация, която е основна причина за напукването ѝ.

Домашен крем с масла за меки стъпала

Уникалното масло също така предотвратява дегенерацията на кожата. Хубавото е, че можем лесно да го закупим от специализираните биомагазини, особено тези, предлагащи насипни масла.

Още за полезността на маслото от кокум за кожата, но и за косата може да прочетете тук.

Второто масло, което помага да имаме гладка и мека кожа на стъпалата е маслото от шеа (ший; масло от карите).

Маслото от шеа е богато на мазнини, което го прави отличен омекотител и овлажнител на кожата. То бързо се абсорбира от кожата на краката, спомагайки за задържането на влагата в нея.

Западни изследвания доказват, че маслото от ший има противовъзпалителни свойства, благодарение на които помага за намаляването на зачервяването на напуканите и сухи пети. В допълнение, допринася за успокояване на сърбежа, облекчава дискомфорта при ходене, носене на чорапи.

Бърз трик с оцет срещу напукани пети

Богато е на антиоксиданти. Още една причина да поглезим стъпалата си с масло от шеа е, че то е богато на есенциални мастни киселини, както и на витамини А и Е, които са известни предимно с това, че поддържат еластичността и гъвкавостта на кожата. Също така осигурява и минимална защита от вредните слънчеви лъчи.

Свързани статии

Прави кожата по-гладка. Маслото от ший помага за насърчаване на естествения синтез на колаген в кожата, тъй като съдържа олеинова, линоленова, стеаринова и палмитинова киселини, подхранва кожата и предотвратява изсушаването. Всичко това допринася за успокояването и омекотяването на стъпалата.

Според западни изследвания маслото от шеа притежава антимикробни свойства, инхибира различни щамове бактерии.

Маслото от карите и маслото от шея могат да се ползват самостоятелно за масаж на стъпалата, но бихме могли и да ги комбинираме заедно или с други подхранващи сухата кожа масла, като масло от макадамия, бадемово масло и други.

Снимка: istock

Коментирай
Здраве и красота