Здраве и красота

Защо чиата е толкова полезна за сърдечносъдовата система

Солидни причини да включвате семена от чиа редовно в храненето си

17.01.2023г. / 17 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Семената от чиа са едни от най-полезните и здравословни семена. Те са прекрасна добавка към закуската ви, а и към всякакви ястия, напитки, печива, десерти, защото са и изключително полезни за сърдечносъдовата система.

Заболяванията, свързани със сърцето и кръвоносните съдове са едни от най-коварните и животозастрашаващи в световен мащаб. Високото кръвно налягане, високият холестерол са само част от проблемите, поставящи основите на хронични сърдечносъдови заболявания, които понижават качеството на живот и могат сериозно да застрашат здравето.

5 начина да ядете семена от чия

Някои други състояния и заболявания, като диабет, нездравословно хранене, заседнал начин на живот, бъбречни заболявания са само част от факторите, които предизвикват сърдечносъдови заболявания или ги усложняват.

Според healthline.com, семената от чиа имат много ключово значение за контрола на сърдечносъдовите заболявания, защото имат свойството едновременно да предпазват от тях и да подобряват състоянието при вече налични проблеми със сърдечносъдовата система.

Чиата е изключително богата на антиоксиданти. Тези съединения са от огромно значение за здравето на сърцето и кръвоносните съдове, защото потискат възпаленията, борят се със стреса и намаляват влиянието на свободните радикали, които са фактор при сърдечносъдовите заболявания.

Ползите от семена от чиа по време на бременността

Чиата е богата още на хлорогенна киселина, според healthdigest.com, която може да намали кръвното налягане. Изобилието от фибри в тези малки семена също допринася за добро сърдечносъдово здраве, защото контролира холестерола.

Чиата е богат източник на полезни мазнини. Те са много важни за контрола на холестерола, а оттам и на сърдечносъдовите заболявания и тяхната превенция. Според Министерството на земеделието на САЩ, цитирано от healthdigest.com, в чиата се съдържа ценната и важна алфа-линоленова киселина, вид мастна киселина, която спомага за нормалното изпомпване на кръв от сърцето. Тя допринася и за намаляване на риска от образуване на тромби.

Проучване от 2014 година, публикувано в Plant Foods for Human Nutrition сочи, че редовно консумиращите чиа хора с вече диагностицирано високо кръвно налягане, са имали добър контрол над него в рамките на 12 седмици, колкото е била продължителността на изследването.

Семена от чиа за отслабване и не само

Свързани статии

Друго проучване от 2021 година, публикувано в Nutrition and Health показва, че редовното включване на чиа или брашно от семена от чиа може да повлияе положително в контрола на диабет тип 2. Това проучване в рамките отново на 12 седмици показало, че чиа има положително влияние и върху стойностите на кръвното налягане.

Семената от чиа са чудесен начин и за намаляване на кръвната захар. Заради богатото наличие на фибри, мастни киселини и протеини в тях, те имат свойството да понижават кръвната захар и да спомагат за поддържането на стабилните ѝ стойности, така че да се предотвратят нежелани резки скокове.

5 причини да започвате деня със семена от чия

Ако искате да се радвате на по-добро сърдечносъдово здраве, по-нисък риск от диабет, ракови заболявания, наднормено тегло, високо кръвно налягане, включвайте редовно семената от чиа в менюто си.

Коментирай
Здраве и красота