Здраве и красота

С какво да заместим енергийните напитки?

За повече здраве

31.01.2023г. / 05 27ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кога бе последният път, в който се нуждаехте от бърз тласък на енергия и се изкушихте да си купите енергийна напитка? Енергийните напитки са предпочитани, особено когато търсим бърз ефект. На пазара се предлагат различни видове енергийни напитки, включително много от които с високо съдържание на добавена захар и кофеин, както и здравословни енергийни напитки.

Днес обръщаме внимание на нездравословните и това с какво бихме могли да ги заменим.

Какво представляват енергийните напитки?

Енергийните напитки се определят като „напитки, които съдържат високи нива на стимулиращи съставки, обикновено кофеин, както и захар, а и често добавки, като витамини или карнитин, които се популяризират като продукти, способни да подобрят умствената бдителност и физическото представяне“, пише сайтът draxe.com. На етикетите на някои в съставките освен захар и кофеин могат да се видят и гуарана, женшен, гинко и други.

Как да добавим антиоксиданти към кафето

Докато много от изброените съставки могат да бъдат полезни сами по себе си, когато се използват в подходящи количества, добавянето им към големи количества захар и кофеин прави повечето енергийни напитки лош избор за доброто здраве.

Не бива да бъркаме енергийните напитки със спортните. Тук обръщаме внимание на онези, които винаги виждаме заредени във витрините в магазините, често купувани от тийнейджъри и младежи, които понякога ги придружават с чаша уиски или водка. Кои са негативните последствия за нашето тяло от тяхната консумация?

  • Предозиране с кофеин;
  • Безпокойство и нервност;
  • Сърцебиене, нарушения на сърдечния ритъм и повишаване на сърдечната честота и кръвното налягане;
  • Проблеми със съня и безсъние;
  • Храносмилателни разстройства, включително гадене, диария и загуба на апетит;
  • Дехидратация;
  • Болки в гърдите;
  • Напълняване;
  • Покачване на кръвната захар и други.

Доказано е, че консумацията на тези напитки, особено видовете, които съдържат много кофеин и особено в комбинация с алкохол, имат вредно въздействие върху развиващите се органи на младите хора, но също така се смята, че тези напитки могат да влошат симптомите на астма, високо кръвно налягане, тревожност, синдром на раздразнените черва.

Напитки при главоболие

С кои полезни напитки можем да заменим енергийните, когато имаме нужда да възстановим енергията си?

Зелен чай – Енергийната напитка, която се свързва с най-много метаболитни стимулиращи ефекти, като увеличаване на енергията, изгаряне на мазнини и намаляване на складирането на мазнини. Зеленият чай естествено съдържа малко кофеин, но по-малко от кафето. Също така е с високо съдържание на антиоксиданти, като катехини, които имат ефекти срещу свободните радикали. Избягвайте бутилирания зелен чай, тъй като в него също има захари или изкуствени подсладители.

Зеленият чай матча (Matcha) – Уникална напитка, но сам по себе си матча е на прах и може да се добавя към фрешове, смутита, капучино, лате. Той е с изключително високо съдържание на съединението наречено EGCG, което има ободряващ ефект.

Свързани статии

Обикновено кафе – Безопасно, когато го консумираме в умерени количества, осигурява ни също антиоксиданти.

Черен чай – Богат на танини и антиоксиданти и съдържа по-малко кофеин от кафето. Може да добавите към него мляко, канела.

Йерба мате – Чудесен чай, който съдържа полифеноли и други антиоксиданти и има както противовъзпалителни, така и противоракови свойства, сочат западни изследвания.

Коментирай