Здраве и красота

Хранителни елементи за здрави артерии

За добро сърдечно здраве

19.01.2023г. / 11 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Артериите са кръвоносните съдове, които извеждат кръвта от сърцето към останалите органи, осигуряващи непрекъснат кръвен поток. Сякаш рядко се замисляме за това как се грижим за тях и като цяло за сърцето си. Когато артериалните стени са здрави, дори с напредване на възрастта могат да поддържат добро кръвообращение. Стресът, наднормените килограми, нездравословният начин на хранене, неспортуването са само част от факторите, които вредят на здравето на артериите.

Промяната в начина на живот и осигуряването на достатъчно от определени хранителни елементи, може да ни помогне да поддържаме артериите и сърдечното здраве. Вижте кои освен магнезий и витамин К са важни.

Внимание! Тази статия има само информационен характер. Преди приема на хранителни добавки се допитайте до лекар.

15 ежедневни навика за здраво сърце

Омега-3 мастни киселини

За тях е доказано, че спомагат за предпазването на кръвоносните съдове. Проучванията показват, че омега-3 допринасят и за понижаване на високото кръвно налягане и нивата на триглицеридите. Също модулират много от механизмите, участващи във възникването на атеросклероза, включително възпаление, съсирване на кръвта и агрегация на тромбоцитите, което може да намали притока на кръв.

Витамин С

Западни проучвания показват, че добавянето на витамин С може да намали риска от сърдечни заболявания и да подобри здравето на артериите по няколко начина. Изследвания, публикувани в списание Atherosclerosis, установяват, че добавките с витамин С подобряват ендотелната функция при хора с предшестваща атеросклероза, сърдечна недостатъчност или диабет.

Друг метаанализ на 13 проучвания установява, че добавянето на поне 500 мг витамин С дневно намалява някои рискови фактори, които допринасят за атеросклероза. Според учените, витамин С може да помогне и за балансирането на стойностите на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта.

Полезни плодове за здравето на сърцето

Витамин Е

Още един важен витамин за здравето на артериите и сърцето, който можем да си набавим, консумирайки зехтин, ядки, авокадо и други. Според проучвания, витамин Е помага в борбата с атеросклерозата – състояние, характеризиращо се с натрупване на плака в артериите. С течение на времето плаките отслабват артериите. От друга страна, осигуряването на достатъчно витамин Е помага за поддържане на здравословни нива на този витамин в кръвта ви, което от своя страна намалява риска от атеросклероза, според института Linus Pauling.

Как да добавим антиоксиданти към кафето

Цитрусови флавоноиди

Цитрусовите плодове са едни от най-полезните за здравето по ред причини. Те съдържат антиоксиданти съединения, наречени флавоноиди. Флавоноидите са отговорни за красивите и ярки цветове на плодовете и зеленчуците, включително цитрусовите плодове. Според западни проучвания, цитрусовите флавоноиди могат да спомогнат за поддържането на здрави артерии, като намаляват риска от окисление и възпаление. Доказано е също, че тези антиоксиданти подобряват ендотелната дисфункция, индикация за увредени артерии.

Свързани статии

Манган и мед

Манганът и медта също спомагат за поддържането на здрави и силни артериални стени, сочат изследвания. Подобно на витамин С, манганът насърчава здравословния синтез на колаген. Той пък активира ензима, необходим за производството на пролин, ключов компонент на колагеновите влакна.

Медта активира ензим, който напречно свързва колагеновите влакна с други поддържащи влакна, за да поддържа стените на артериите ви здрави. Орехи пекан, ананас, овесени ядки са само част от храните, богати на манган. Храни богати на важния мед са ядки, леща, стриди, миди, говеждо и птиче месо, гъби и други.

Коментирай