Здраве и красота

Суперхрани за менюто ни през 2023

Богати на антиоксиданти

22.01.2023г. / 13 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В началото на всяка нова година си обещаваме през следващите 12 месеца да спортуваме редовно и да се храним по-здравословно. Добавянето на суперхрани към дневното ни меню е лесен начин да постигнем това по отношение на храненето. Това са храни, за които е известно, че са богати на антиоксиданти, помагат в борбата с оксидативния стрес, което, според учени, намалява риска от много заболявания.

Ето един кратък списък със суперхрани за 2023-а за повече здраве и добра форма.

Червено цвекло

Освен че е с ниско съдържание на калории, цвеклото е с високо съдържание на фибри, което помага за стабилизиране на кръвната захар и подпомага храносмилането. Също така има противовъзпалителни свойства, сочат проучвания. Можем да го консумираме в салати, ястия, във фреш, но под формата на сок губи част от своите полезни фибри.

Хранителни елементи, полезни за репродуктивното здраве

Бъз

Бъзът има една от най-високите концентрации на антиоксиданти, сочат някои изследвания. Според учени той помага в борбата с вирусите, което го прави предпочитан за укрепване на имунната система. Осигурява ни витамини А, С, В, калий, мед, фосфор и други. Смята се, че подпомага здравето на сърцето, допринася за контрола на кръвната захар, полезен е за бъбреците и други. Чудесен е за консумация под формата на чай или сироп.

Чесън

Чесънът отдавна е известен със своите ползи за здравето и въпреки това няма да пропуснем да го добавяме по-често към менюто си през 2023-а. Той има антимикробно действие, което го прави чудесен избор за подправка по време на настинки и грип. В допълнение, за консумацията на чесън се смята, че действа благоприятно на сърдечносъдовото здраве, намалява риска от рак, подобрява храносмилането и други.

13 начина да подсилим имунната система

Зелен чай

През 2023-а не пропускайте да добавите към дневното си меню чаша от него. Зеленият чай има благоприятни ефекти върху мозъчната функция, метаболизма и превенцията на ракови заболявания. Има ниско съдържание на кофеин, но е богат на полифеноли, Укрепва имунитета, подобрява метаболизма. На пазара се предлагат различни видове зелен чай, сред които матча, сенча и други, които може да ви харесат.

Джинджифил

Родственик на куркумата, джинджифилът е любима съставка към чай, фрешове, супи, ястия. За ротивовъзпалителните му съединения се смята, че допринасят за облекчаване на болката и имат благоприятно въздействие върху мозъчната функция и холестерола. Освен това подправката подобрява метаболизма, храносмилането, укрепва имунитета.

13 ползи за здравето от консумацията на дюли

Ферментирали храни

Ферментиралите храни са богати на пробиотици, които са важни за поддържане на здравето на червата. То от своя страна е свързано с имунната функция, настроението и превенцията на хронични заболявания. Ферментиралите зеленчуци като кисело зеле, кисели краставички и кимчи са особено полезни храни, когато ги консумираме в умерени количества. Не бива да забравяме и за натуралното кисело мляко и за кефира.

Свързани статии

Семена от чиа

С високо съдържание на фибри, протеини, минерали и антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, чиата е суперхрана, която лесно можете да включите в менюто си през новата година. Тя е подходяща за добавяне към здравословни десерти, овесена каша, смути, кисело мляко с плодове. Консумацията ѝ ни осигурява ситост, енергия, спомага за отслабването, важна е за сърдечното здраве.

Кои са най-полезните храни за бъбреците?

Сладки картофи

Богати на фибри, витамини A, C и B6, а и на калий, сладките картофи също ни осигуряват и антиоксиданта бета-каротин. Ако искаме да сваляме килограми, те са за предпочитане пред обикновените картофи. Сладките картофи спомагат за поддържане на кръвната захар в баланс, подобряват мозъчната функция и имунитета, важни са за очното здраве.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 1 година )
da, hubavi sa . kategori4no sa hubavi . no az otdavna obojavam samo vodi4ka , 4isti sok4eta ot dadenite plodove
отговор Сигнализирай за неуместен коментар