Здраве и красота

Полезна ли е водата с лимон при камъни в бъбреците

Какви са ползите и рисковете

27.01.2023г. / 09 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Водата с лимон се слави като една от най-здравословните напитки, които можете да изберете за цялостното си здраве. На нея се приписват редица ползи за здравето, като подобряване на кожата, стимулиране на метаболизма, отслабване, прочистване от токсини и изхвърляне на камъни от бъбреците.

Според клиника Кливланд обаче, много от тези предполагаеми ползи за здравето са по-скоро преувеличени и за тях няма значителни научни доказателства. Това не отменя факта, че лимонът е много полезен заради богатото си наличие на витамин С и калий.

Може ли водата с лимон наистина да свали кръвното налягане?

Според healthline.com водата с лимон може да помогне за премахването на лошия дъх, да подобри състоянието на кожата, да стимулира отделянето на урина, което е много важно за здравето на пикочния мехур.

Една от най-важните предпоставки за намаляване на риска от камъни в бъбреците е именно редовното отделяне на урина и стимулирането на извеждането на токсините от пикочния мехур. Колкото повече урина се отделя, колкото по-често се случва това, толкова по-малък е рискът от инфекции на пикочните пътища и образуване на кристали, които впоследствие да се превърнат в камъни в бъбреците.

Водата с лимон обаче не е гаранция, че ще изхвърлите или разградите съществуващи камъни в бъбреците. Няма доказателства за това предположение, което се приписва на водата с лимон. Тя по-скоро може да допринесе за превенцията на образуването на камъни в бъбреците и кристалчета по пикочните пътища.

5 причини да пием вода с лимон за здраве

Това е така заради диуретичните свойства на водата с лимон, които стимулират образуването и отделянето на урина. В допълнение алкалният характер на лимона, въпреки неговата киселинна структура, понижава pH-то на урината, което намалява и общата киселинност в организма. Така се понижава и рискът от образуване на камъни в бъбреците, според healthdigest.com.

Редовното пиене на вода с лимон също повишава и хидратацията на организма, което според Livestrong.com е от голямо значение за предотвратяването на камъни в бъбреците. Хора, които са предразположени към образуването на калциево-оксалатни формации в бъбреците могат да пият вода с лимон всеки ден, за да намалят този риск.

Страничните ефекти на водата с лимон

Важно е да се отбележи, че лимоновата вода може да има негативно влияние върху емайла на зъбите, според healthline.com. Киселинните напитки могат да увредят зъбите и да ги направят по-податливи към разрушаване. Добре е устата да се изплаква след пиене на киселинни напитки.

Коментирай