Здраве и красота

Най-успешните начини за премахване на черните точки

Направете си почистваща маска с въглен у дома

31.01.2023г. / 17 24ч.
Мария Василева
Маската с глина се счита за много ефективно средство срещу черни точки. Снимка: istock

Маската с глина се счита за много ефективно средство срещу черни точки. Снимка: istock

Със сигурност черните точки са нещо, без което бихме се чувствали много по-уверени. Причината, поради която те се образуват, са натрупванията на себум, излишна мазнина, мъртви кожни клетки и бактерии, които причиняват акне. Когато тези вещества се натрупат в космения фоликул и се срещнат с въздуха, те придобиват характерния за тях черен цвят.

Какво можем да направим, за да ги премахнем?

В следващите редове ви предлагаме няколко идеи за това. Ето ги и тях:

Използвайте продукти със салицилова киселина

Множество изследвания показват, че салициловата киселина помага при лечението на акне. Тя е и една от основните съставки, които могат да помогнат за премахването на черни точки. Ето защо, ако имате такъв проблем, можете да потърсите продукт, който има в състава си тази киселина. На пазара съществуват достатъчно видове подобна козметика, при това на добра цена. Разбира се, препоръчваме ви, преди да изберете каквато и да е грижа, да се консултирате със специалист.

Хитри начини за премахване на черни точки от носа

Добавете ретиноиди

Добавянето на ретиноиди към вашата грижа може да бъде надежден метод за справяне с черните точки. Ретиноидите насърчават обновяването на кожата и намаляват способността на кожните клетки да се „слепват“. А това може да помогне да се предотврати блокирането на фоликуларните устия. Ако тепърва започвате употреба на продукти с такъв състав, в началото може да ви направи впечатление, че комедоните може да се влошат. Въпреки това, при продължително използване, ще забележите, че състоянието на кожата определено се подобрява и запушването значително намалява. Освен за подобряването на състоянието на акнето и комедоните, ретиноидите могат да помогнат и за предотвратяването на стареенето и регенерацията на кожата.

7 съвета против запушени пори

Изберете си подходяща четка за лице

Четката за лице може да ексфолира кожата по много нежен начин, премахвайки мъртвите клетки. За предпочитане е тя да се използва само от време на време, в комбинация с нежен измивен продукт. Ако пък кожата ви е чувствителна, по-добре помислете за друг вариант за почистване. В зависимост от вашия бюджет и нужди, на пазара може да се намери голямо разнообразие от четки, които можете да включите към ежедневната си бюти рутина.

Какво предизвиква акне по деколтето?

Използвайте маска с глина

За глинените маски се твърди, че помагат за извличането на мазнини и токсини от кожата, а това от своя страна помага за отпушването на порите. Маските с глина често пъти се считат за задължителни за употреба от хора с мазна кожа. В зависимост от вида, на пазара съществуват маски за лице, в чийто състав освен глина влиза и сяра. Тя е още една съставка, която работи за разграждането на мъртвите кожни клетки, които образуват черните точки. Без значение кой тип маска ще изберете, можете да я използвате веднъж или два пъти седмично като допълнение към вашата грижа.

Домашни методи за отстраняване на черни точки

Почистете кожата с маска от активен въглен

През последните години активният въглен стана предпочитана съставка, която се добавя към най-различни козметични продукти. Той има способността да извлича токсините, а неговата гъбеста структура помага за почистването на кожата от излишното омазняване и спомага за облекчаване на възпаленията.

Можете да си направите почистваща маска с въглен у дома. За целта ще ви трябват ½ ч. л. желатин, 1 ч. л. прясно мляко или вода (ако кожата ви е мазна) и ½ таблетка активен въглен. Натрошете въглена, смесете го с желатина и добавете течността. Разбъркайте добре и сложете в микровълнова фурна за 15 секунди или затоплете на водна баня, докато желатинът се разтопи. След като сместа изстине, нанесете маската с помощта на четка. Разнесете добре и обърнете внимание на зоните около носа, брадичката и между веждите. Маската ще подейства още по-добре ако преди това сте си направили парна баня, за да се отворят порите на кожата. След около 15-20 минути отстранете маската чрез отлепяне. Изплакнете лицето с хладка вода и нанесете хидратиращ крем.

Как да използвате активен въглен за красота?

Коментирай