Здраве и красота

Натурални лекове при херпес

Бързо намаляват сърбежа

02.02.2023г. / 09 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Една от най-честите вирусни инфекции, от които страдаме е херпесът. Той се причинява от вируса херпес симплекс, като той никога не напуска организма. Известни са два типа вирус херпес симплекс – 1 (HSV-1) и 2 (HSV-2), като първият е този, който се появява около устата, докато вторият може да засегне гениталиите.

Но херпес може да се появи и в други части на тялото, като лице, хранопровод, гърба. В редки случаи HSV-1 може да доведе до фатален край. Появата на херпес винаги изисква нашето внимание, в някои случаи и консултация със специалист. Стрес, спад на имунитет са сред честите причини за появата на херпес на устата например.

6 неща, които отключват херпес

Как можем да се справим с него, особено ако не разполагаме със специален мехлем?

Вижте няколко домашни трика.

Компрес с лед – Сложете 1-2 бучки лед в чиста и мека кърпа и я приложете върху засегнатата област. Дръжте я няколко минути, като повторете този трик още 2-3 пъти през няколко часа.

Паста от сода бикарбонат – Прилагането на паста от сода за хляб може да помогне за изсушаване на лезиите и облекчаването на сърбежа. Комбинирайте малко сода за хляб с вода и с помощта на клечка за уши нанесете върху херпеса.

Храни, които могат да отключат или влошат херпеса

Паста от царевично нишесте – Пастата от царевично нишесте може също да изсуши лезиите и да намали сърбежа. Отново комбинирайте малко нишесте с вода и нанесете върху херпеса.

Чесън – Изследвания показват, че чесънът може да има антивирусни свойства и срещу двата вида херпес. Стрийте 1 скилидка чесън и добавете към нея малко зехтин. Получената смес се нанася върху херпеса. При добра поносимост може да правите тази грижа до 3 пъти на ден.

Ябълков оцет – Той е известен със своите противовъзпалителни и антивирусни свойства. Комбинирайте една част оцет с три части топла вода. Намажете херпеса или приложете малък памучен компрес.

Как да се предпазите от херпес?

Алое вера – Гелът от алое вера има доказани свойства за успокояване на кожните раздразнения, по-бързото възстановяване на кожата от рани, също така се смята, че облекчава и херпесите. Важно е да ползваме чист гел от алое вера, ако е от прясно листо още по-добре.

Свързани статии

Масло от чаено дърво – Маслото от чаено дърво е известно с това, че има мощно антивирусно действие и е доказано, че помага не само при акне, но и при херпеси. Маслото от чаено дърво трябва да се разреди с базово масло, преди да се използва върху кожата. Просто комбинирайте 2-3 капки от него с малко количество зехтин, кокосово масло или бадемово масло.

Мед от манука – Според западно изследване от 2017 година, локалното приложение на мед може да бъде ефективно при третиране на херпеси. Медът от манука може да се прилага директно без разреждане.

Козе мляко – Полезното козе мляко също е сочено за чудесен лек срещу херпеси. То може да се прилага директно.

Коментирай