Здраве и красота

5 начина да облекчите болката по време на менструация

Пийте чай от лайка седмица преди настъпването на месечния ви цикъл

02.02.2023г. / 08 45ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

През този специфичен период от месеца, почти няма жена, която да не изпитва някакъв вид дискомфорт. Разбира се, при всяка една той е в различна степен и докато някои дами продължават да са активни и да следват обичайния си ежедневен ритъм, други имат нужда от почивка вкъщи и дори може да им се наложи да пропуснат работния ден.

В следващите редове ще ви споделим няколко съвета, които могат да са ви от полза, ако искате да облекчите менструалните болки. Ето ги и тях:

Избягвайте определени храни

По време на менструация избягвайте да консумирате храни, които могат да доведат до задържане на вода или пък да причинят подуване на корема. Намалете консумацията на храни, които съдържат сол, както и на напитки, които имат в състава си кофеин. За предпочитане е да избягвате газирано, алкохол и мазни храни. Това ще ви помогне да облекчите крампите и да намалите налягането в стомаха. Опитайте се да консумирате повече чайове, които имат в състава си джинджифил и мента или пък топла вода с няколко капки лимон. Ако ви се хапват плодове, за предпочитане е да изберете ягоди или малини.

Кога менструалният цикъл се счита за опасно тежък?

Добавете повече билки и подправки към диетата си

Според доклади от проучване, проведено през 2012 г., чаят от лайка помага за редуциране на водната задръжка, като по този начин се освобождава и по-голямо количество глицин. Той пък от своя страна, спомага за отпускането на мускулите и облекчаването на спазмите по време на менструация. За предпочитане е да консумирате 1-2 чаши от топлата напитка, седмица преди настъпването на месечния ви цикъл. Ползите могат да бъдат още по-големи, ако правите това ежемесечно.

Според проучване, употребата на канела под формата на хранителна добавка може да има изключително благоприятен ефект по време на менструация. Екзотичната подправка може да спомогне за намаляването на обилното кървене, болките и позивите за повръщане. Преди употребата на хранителни добавки, винаги се консултирайте с вашия лекуващ лекар.

Чаят от джинджифил може да има силен болкоуспокояващ ефект. За целта – вземете малко парче от корена и го пуснете в чаша гореща вода. Консумирайте получения чай няколко пъти дневно.

Домашен успокояващ балсам за предменструален синдром

Обърнете внимание на диетата и упражненията

Здравословната диета и редовните физически упражнения могат да повлияят за намаляването на неприятните усещания и болката по време на месечен цикъл в дългосрочен план. За целта се препоръчва намаляването и дори пълното изключване от менюто на преработени храни и замяната им с такива, богати на фибри, за предпочитане с растителен произход. Какви храни да изберете?

Опитайте кафяв ориз – в състава му влиза витамин B6, който може да намали подуването на стомаха. Орехите, бадемите и тиквените семки са богати на манган, който може да помогне за намаляването на крампите.

5 вида болки и неразположения при овулация

Масаж

Тук разбира се не говорим за класически масаж, а по-скоро за съвсем лек такъв, в който се използват потупващи, леки и галещи движения. Ако се доверите на специалист, той ще знае кои конкретни точки да пресира, без това да ви донесе дискомфорт. Използването на етерични масла от лавандула, роза и мента също може да облекчи състоянието на болка.

Колко кръв губите по време на месечния цикъл?

Пийте повече вода

Макар и да звучи странно, пиенето на вода ще предотврати задържането на течности от организма ви. По този начин ще намалите болезненото подуване на корема по време на менструация. За предпочитане е водата, която пиете да е топла или със стайна температура. Топлите течности ускоряват циркулацията на кръв към кожата, като по този начин помагат за отпускането на схванатите мускули.

6 мита за менструацията

Коментирай