Здраве и красота

Храни, които да избягвате, ако имате депресия

Кои са най-вредните храни за психичното и емоционалното здраве

15.02.2023г. / 12 43ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Депресията е много сериозно психо-емоционално състояние, от което страдат милиони хора в цял свят. Тя се изразява в различни симптоми и признаци в зависимост от личностните особености. Състоянието може да варира и в зависимост от тежестта. В някои по-леки степени на депресия обикновено страдащите се справят сами със състоянието си, но в тежки случаи се налага лекарска помощ от психолози и психиатри, които да назначат необходимата терапия.

Каква е разликата между тревожност и депресия

Според проучване от 2012 година, публикувано в списание Journal of Medicine and Life, само една четвърт от страдащите от депресия имат достъп до адекватно и подходящо лечение. И въпреки това депресията е трудно за овладяване състояние, защото е твърде комплексна и зависи от много фактори. Това е и причината в много случаи да се появяват рецидиви въпреки адекватната намеса на лекари, психолози и самите пациенти.

Изследователите търсят връзката между депресията и хранителните вещества, тъй като има много доказателства, че такава съществува. От хранителните вещества, като аминокиселини, минерали и витамини от група В до голяма степен зависи производството на невротрансмитери. Това е така, защото се смята, че ниските нива на невротрансмитери в тялото, като допамин, се свързват с депресия.

Допаминът зависи от триптофана, който в тялото се трансформира в допамин. Триптофанът се среща в някои храни. Ето защо учените смятат, че храната е от особено голямо значение за превенция и контрол на депресията.

5 прости промени в дома, които помагат при депресия

Някои храни насърчават справянето с депресията, докато други могат да се окажат предпоставка за отключването ѝ или влошаването ѝ, ако вече съществува, тъй като повишават възпаленията в тъканите и пречат на синтеза на невротрансмитери.

Общ преглед на изследвания, публикуван през 2015 година в Cellular Physiology and Biochemistry показва, че типичната диета в развитите общества е претоварена със захари, сладки напитки, рафинирани продукти, преработени меса. Всички те могат да увеличат риска от депресия освен наднормено тегло и съпътстващите го заболявания.

От друга страна, рибата, зехтинът, яйцата, плодовете, зеленчуците, бобовите растения, млечните продукти, домашните птици и непреработените меса могат значително да помогнат за облекчаването на депресията.

Кои са храните, които могат да влошат съществуващата депресия или да създадат предпоставки за отключването на това състояние?

6 храни, намаляващи риска от депресия

Алкохол

Ако имате депресия, вероятността да посегнете към алкохола е голяма. Той обаче може лъжливо да ви даде усещане за утеха. Всъщност алкохолът е сред напитките, които утежняват изключително много състоянието на депресия и симптомите, които я характеризират. Според изследване от 2019 година, публикувано в Acta Psichiatrica, леката до умерена употреба на алкохол може да увеличи риска от депресия или да влоши съществуващата такава.

Ако приемате лекарства или хранителни добавки за подобряване на състоянието при депресия, алкохолът може да влоши още повече състоянието.

Рафинирани зърнени храни и храни с висок гликемичен индекс

Рафинираните зърнени храни и закуски са много наситени със захари. Готовите, пакетираните продукти, сладкишите, тестените изделия от бяло брашно са с висок гликемичен индекс, което означава, че също са наситени със захари.

Цитати за депресията, които ще ни направят по-малко самотни

Захарите повишават възпаленията в тялото и тъканите, и освен това могат да влошат депресията. В повечето рафинирани храни и продукти фибрите и протеините са пречистени, което означава, че са бедни на желязо, фолиева киселина и витамини от група В, които са много важни за борбата с депресията. Примери за рафинирани храни, които присъстват постоянно в диетата са бяло ориз, бял хляб и тестени изделия, царевичен грис и царевично брашно, картофи.

Сладки храни и напитки

Подобно на рафинираните храни, сладките лакомства и напитки са с много висок гликемичен индекс, който причинява възпаление, затлъстяване, инсулинова резистентност, предпоставки за отключване на диабет.

Свързани статии

Сладките храни и напитки могат да влошат и депресията. Това показва проучване от 2017 година, публикувано в Scientific Reports, цитирано от healthdigest.com. Според резултатите, хората, които са приемали големи количества сладкиши, подсладено кафе, газирани и сладки безалкохолни напитки са имали с до 23% по-висока честота на психични и емоционални разстройства. Данните проследяват състоянието на участниците в изследването в рамките на 5 години, в които те са се хранели със сладки храни всеки ден.

8 храни, които помагат при сезонна депресия

Изкуствени подсладители

Ако мислите, че изкуствените подсладители могат да заместят вредната захар успешно, грешите. Подсладителите имат не по-малко вредно действие спрямо нивата на депресия. Статия от 2017 година, публикувана отново в Scientific Reports показва, че редовно употребяващите изкуствени подсладители и диетични напитки без захар са по-склонни към депресия от хората, които изобщо не употребяват подобни храни и напитки със заместващите захарта вещества.

Червени и преработени меса

Редовната консумация на колбаси, преработени месни продукти, червено месо, особено всеки ден, може да е пагубна не само за холестерола, черния дроб, бъбреците, сърдечносъдовата система, но и да е причина за депресия. Изследване от 2020 година, публикувано в International Journal of Environmental Research and Public Health установява връзка между консумацията на преработено месо и депресията.

Коментирай