Здраве и красота

Защо витамин В6 е важен за здравето и как да си го набавим

Подобрява настроението

23.02.2023г. / 17 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че витамините са важни за нормалното функциониране на тялото ни. Витамин B6 е водоразтворим витамин, който играе роля в над 100 различни реакции в организма, сред които синтез на аминокиселини, градивните елементи на протеините и стотици клетъчни функции, образуването на хемоглобин и невротрансмитери, както и регулирането на кръвната захар, пише сайтът draxe.com. Полезни и вкусни храни, чрез които можем да си го набавим са пуешко, говеждо месо, риба тон, сусамово семе, авокадо, пилешко, слънчогледови семки и други.

За какво още е полезен витамин В6?

Внимание! Преди прием на добавки се допитайте до лекар!

Важен за мозъчното здраве

За витамин B6 е известно, че влияе върху мозъчната функция, чрез контролиране на нивата на хомоцистеин, които са не само рисков фактор за сърдечни заболявания, но и могат да нанесат увреждане на невроните на централната нервна система. Витаминът също играе важна роля в синтеза на хормоните серотонин и норепинефрин, известни още като „хормони на щастието“, които помагат за контролиране на настроението, енергията и концентрацията ни.

Как да подобрите усвояването на желязото

Намалява симптомите на артрит

Ниските нива на витамин B6 са свързани с повишени симптоми на ревматоиден артрит, включително по-силна болка. Според изследване, публикувано в European Journal of Clinical Nutrition, има противовъзпалителни ползи от приемането на витамин B6 при пациенти с артрит. Според учените, витамин В6 може да допринесе за потискане на възпалителния отговор при това заболяване.

Защо витамин В5 е важен за здравето и как да си го набавим

Облекчава симптомите на предменструалния синдром

Добавянето в ежедневното меню на повече храни, богати на витамин B6 или приемането на витамини от група B, може да помогне за предотвратяване или облекчаване на симптоми на ПМС, смятат учени. Проучванията показват, че витамин B6 помага в борбата с болките в гърдите, гаденето, спазмите, умората, главоболието и дори появата на пъпки.

Смята се, че витаминът помага, благодарение на положителния му ефект върху невротрансмитерите в мозъка, които са отговорни за управлението на болката. Разбира се, преди прием на хранителни добавки е важно да се допитаме до специалист.

Свързани статии

Подобрява настроението

Както споменахме, витамин B6 има значително въздействие върху синтеза на серотонин и GABA невротрансмитери в мозъка. Те контролират настроението и се смята, че могат да намалят риска от депресия, болка, умора и тревожност. Ето защо витамин В6 се свързва с повишаване на настроението, енергийните нива и подобряване на концентрацията.

4 елемента при умора за повече енергия

Поддържа здрави кръвоносните съдове

Когато в организма има недостиг на витамин В6, това може да доведе до натрупване на хомоцистеин в тялото, което пък може да доведе до увреждане на кръвоносните съдове, натрупване на плака. Това от своя страна увеличава риска от инфаркт и инсулт.

Според западни проучвания, когато пациентите приемат витамин В6 заедно с фолат, общите концентрации на хомоцистеин са значително намалени. В допълнение, този важен витамин помага и в контрола на кръвното налягане и нивата на холестерола.

По материали от draxe.com

Коментирай