Здраве и красота

Кои храни причиняват газове и подуване на стомаха?

Избягвайте консумацията на готови бульони и газирани напитки

03.03.2023г. / 15 26ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Газовете и подуването на стомаха могат да бъдат доста неприятни състояния. Когато стомашната лигавица е раздразнена, дори консумацията на полезни храни може да предизвика и изостри усещането за дискомфорт. Вероятно сте се питали кои храни и напитки могат да го причинят? Ето ги и тях:

Газирани напитки

Основната причина, която ги прави „вредни“ е наличието на газ (въглероден диоксид), който се използва, за да се получи любимият ни газиран, гъделичкащ ефект. За съжаление, консумирайки тези напитки, ние поглъщаме и този газ, който, веднъж попаднал в храносмилателната система, може да причини подуване на стомаха и дори спазми. За предпочитане е да ги замените с някакъв по-полезен техен вариант. Такъв е комбуча. Това е напитка, която се получава при ферментирането на зелен чай. Особено популярна в Китай, Тибет, Русия и Сибир, от няколко години тя може да се намери и у нас. Комбуча ще подпомогне храносмилането, детоксикацията, може да има благоприятен ефект за намаляването на болките в ставите и дори работата на имунната система.

10 безценни ползи от пробиотиците

Лук

Лукът е една от най-често използваните съставки в почти всички ястия и гозби. Но за съжаление, специфичните фибри, които той съдържа, могат да причинят подуване на корема. Опитайте се да го замените с лук на прах, който е една идея по-щадящ за стомаха. Ако все пак продължавате да изпитвате дискомфорт, вместо лук, наблегнете на използването на повече пресни подправки или бульони.

4 неща, за които газовете в корема подсказват

Ябълки

Едва ли сте очаквали да срещнете именно този плод в списъка с храни, които дразнят стомаха. Ябълките са едни от най-полезните храни, които можете да консумирате, тъй като те съдържат витамин C, фибри и антиоксиданти. Ако обаче страдате от раздразнени черва, със сигурност трябва да сведете хапването им до нула. Причината за това е съдържанието им на фруктоза, която в комбинация с фибри, ферментират в дебелото черво и могат да причинят подуване на стомаха и газове.

6 начина да успокоите болките при синдром на раздразнените черва

Пшеница

Няма как да не сте чули за прословутия протеин, съдържащ се в тази житна култура, а именно – глутенът. Дори и да нямате непоносимост към него, ако за определено време спрете консумацията на хляб и тестени изделия, ще забележите, че ще се чувствате много по-леки и със сигурност ще редуцирате подуването на стомаха, тежестта и газовете. Това е така, защото пшеницата съдържа алфа-галактозиди, които могат да предизвикат проблеми с храносмилателната система. Ако не можете да се откажете от любимия хляб, опитайте се да го замените с по-здравословен вариант – хляб от квас, хляб без мая, хляб от чист овес или безглутенов хляб.

Сутрешни навици срещу подут корем

Зеле

Въпреки че е приятел на всеки един хранителен режим, зелето е богато на фруктани, които са много трудни за храносмилане и могат да предизвикат подуване и газове, а освен това могат и да ферментират в стомаха. Ако все пак зелето е част от вашата диета, за да е по-щадящо за стомаха, за предпочитане е да го подложите на топлинна обработка преди консумация.

Храни с много фибри, подходящи за отслабване и против запек

Готови бульони

Ако обичате да добавяте бульони към вашите ястия, за предпочитане е те да са приготвени в домашни условия. Готовите бульони съдържат високи нива на сол, което може да доведе до задържане на вода и оттам – подуване на стомаха. Ако пък нямате време, на пазара могат да се намерят натурално приготвени бульони от малки стопанства или ферми.

Най-вероятните причини за зелени изпражнения

Чай от мента

Ароматната напитка действа добре при подуване и проблеми с храносмилането. Консумирайте по чаша чай 20-30 минути след хранене. За да подпомогнете действието му, можете да добавите и парченце лимон.

Състояния, при които маслото от мента може да помогне

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Мульо ( преди 1 година )
Музикалното тревисто растение боб къде е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 1 година )
tova za mentata sega 4uvam . mentata zagriava stoplia , no za gazove i poduvane ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар