Здраве и красота

Какво подсказват цветът и мирисът на вагиналното течение

Кои са безобидните и кои потенциално опасните видове течение

29.03.2023г. / 06 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вагиналното течение е нещо нормално, стига да не излиза от приетите в рамките на това нормално параметри. Това е естественият начин на вагината да се овлажнява и самопочиства. Ако обаче настъпят промени в цвета и миризмата на вагиналното течение, това може да подсказва за различни проблеми.

Внимание! Статията е информативна. Ако забележите промени във вагиналното течение, които ви се струват притеснителни, незабавно се консултирайте с лекар гинеколог.

Какво може да означава, ако имате розово течение

Какво могат да означават промените в цвета и мириса на вагиналното течение?

Сиво на цвят вагинално течение със силна миризма на развалена риба

Тези симптоми обикновено подсказват за бактериална вагиноза. Това е една от най-често срещаните инфекции, при които се нарушава балансът в pH на вагината, заради което болестотворните бактерии взимат превес. Инфекцията може да се предизвика и при небезопасен секс.

Бяло течение с лепкава, гъста консистенция

Бялото течение не се счита за ненормално по принцип, стига да е с прозрачна консистенция и да няма мирис. Но ако стане лепкаво и гъсто, в някои случаи със зърнеста текстура, това може да подсказва за гъбична инфекция. Обикновено е придружено и от сърбеж. В по-тежки случаи може да се появи подуване, зачервяване.

Естествени методи срещу вагинална гъбична инфекция

Жълто-зелено течение с много силна миризма

Течение с такъв наситен и нетипичен цвят, придружено с лоша миризма на развалени яйца, в повечето случаи подсказва за възможна трихомониаза. Това е бактериална инфекция с бактериите трихомони, които причиняват сериозни инфекции. В някои случаи са придружени с вагинално кървене, сърбеж, подуване и зачервяване. Предава се по полов път и налага незабавна лекарска намеса.

Вагинално течение с кървав, кафяво-червен цвят

Ако се появи течение с кървав, но не червен, а по-скоро ръждивокафяв цвят, това може да е сигнал, че скоро цикълът ви ще дойде. Такива зацапвания не са нетипични, но в много от случаите могат да подсказват за някакъв хормонален проблем, свързан с функциите на яйчниците. Най-добре е да се консултирате с лекар, за да сте сигурни каква е причината.

За какво подсказва състоянието на вагината

Прозрачно течение с много водниста консистенция, но без мирис

Тъй като воднистото течение без цвят и мирис се счита за нормално и обикновено се свързва с овулацията, много жени го пренебрегват. Но ако е с много водниста консистенция и ви създава усещане за мокрота, това трябва да се провери от лекар, защото може да е сигнал за херпес. Херпесната инфекция често предизвиква такова течение, което няма лоша миризма.

Свързани статии

Кои са нормалните типове вагинално течение?

Бяло на цвят течение без миризма

Такъв тип течение се счита за нормално. Обикновено се дължи на промени в хормоните, предизвикани от месечния цикъл. Смята се за безопасно и не налага лекарска намеса, стига да не продължи дълго и да не предизвика съмненията ви.

Свързани с вагината симптоми, които не бива да подминавате

Напълно чисто, прозрачно течение без мирис

Това течение се появява по време на овулацията и също е напълно нормално. Няма мирис, а текстурата му наподобява белтък. Настъпва около десетия ден от месечния цикъл, като интервалът може да варира според индивидуалните особености на жената.