Здраве и красота

Хитри алтернативни употреби на краставицата

За какво да я използвате освен за салати

23.03.2023г. / 05 54ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Краставиците са известни като едни от най-полезните зеленчуци. Те са прекрасни за поддържане на фигурата, защото са бедни на калории и богати на вода. Но това не е единственото им качество. Краставиците съдържат ценни полезни хранителни вещества, като витамин С, витамини от група В, фолиева киселина, калций, калий, магнезий, желязо, цинк.

Всички тези вещества правят краставицата един превъзходен здравословен зеленчук, който трябва да присъства редовно в менюто ви за повече здраве и красива стройна фигура.

3 алтернативни употреби на алое вера

Но краставиците могат да се използват и по алтернативни начини. Ще се изненадате да разберете, че с помощта на краставицата можете да поддържате дома си чист и спретнат, да допринесете за красотата на кожата си, както и да се отървете от вредителите.

Вижте някои страхотни алтернативни употреби на краставицата.

За почистване на стъклени повърхности

Краставицата съдържа киселини, които имат почистващи свойства върху стъклени и гладки повърхности. С помощта на краставицата можете да почистите огледала и прозорци. Прозорците са твърде големи, за да си играете да ги чистите с краставица, въпреки че не е невъзможно.

Но пък тя е много подходяща за премахване на следи и остатъци от огледала в банята и коридора, където остават пръски и следи от различни замърсявания.

Алтернативни употреби на дезинфектанта за ръце

Просто разтрийте стъклената повърхност с парче краставица, докато премахнете мръсотията, а след това забършете с микрофибърна, памучна или хартиена кърпа.

За почистване на мивки и смесители

Емайлираните и металните повърхности също са подходящи за почистване с краставица. Тя успешно премахва наслагвания от котлен камък и жълти петна от смесители и мивки. Просто разтрийте замърсените повърхности с нея, оставете да подейства, след това изплакнете и полирайте с кърпа.

Против лош дъх

Ако имате лош дъх или лош вкус в устата, просто изяжте няколко резена, а защо не и цяла краставица. Това е напълно достатъчно, за да премахнете лошия дъх вместо да дъвчете дъвки, съдържащи захари и изкуствени подсладители.

Алтернативни употреби на различни домакински пособия

Прогонва вредители и насекоми

Краставицата има аромат, който за хората е приятен, но не и за насекомите и пълзящите твари. Ако имате проблеми с охлюви, насекоми и други вредители в градината си например, разхвърляйте резени прясна краставица из пръстта. Тя ще ги прогони.

Свързани статии

Срещу махмурлук

Ако сте имали тежка вечер с приятели и сте прекалили с алкохола, не бързайте да пиете кафета, енергийни напитки или лекарства против махмурлук. Изяжте една голяма краставица. Тя ще ви освежи, ще ви ободри и ще помогне да се отървете от досадния махмурлук. Богата е на вода, която ще хидратира организма ви, а това е важно след консумация на алкохол. Съединенията в нея ще облекчат главоболието.

10 хитри начина да използвате утайка от кафе

При следобедна умора

Следобед умората ни наляга в забързаното ежедневие, изпълнено със стрес и липса на достатъчно сън. Ако не сте имали време и да хапнете пълноценна храна на закуска и обед, това оказва допълнително влияние върху нивата на енергия.

За да се справите с умората по здравословен начин, хапнете една-две краставици. Те ще ви заредят с енергия за кратко време, защото хидратират в дълбочина и предоставят нужните въглехидрати, фибри и минерали, борещи се с умората.

Коментирай
Свободно време