Здраве и красота

Маски с куркума за всяка нужда на кожата

Против възпаления и бръчки

27.03.2023г. / 09 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Куркумата е една от най-мощните подправки, богата на антиоксиданти и активни вещества, минерали, витамини, които оказват изключително положително влияние върху организма и кожата. По тази причина тя е много подходяща за приготвяне на домашни маски за всяка нужда на кожата, така че тя да сияе, да е жизнена, мека, без бръчки и с гладък тен.

Маски за лице с куркума – дар от природата за сияйна кожа

Куркумата, като основна съставка на тези маски, притежава изразени противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Тя влияе върху всякакви несъвършенства по кожата, възпаления, придава по-млад и свеж вид на кожата, като потиска възпаленията в нея и забавя стареещите процеси.

Редовното прилагане на маски с куркума може да допринесе за намаляването на бръчките, забавянето на стареенето, изглаждането на тена, несъвършенствата и пигментните петна, контролирането на себума.

Как да си направите маска с куркума за всяка нужда на кожата?

Основна маска с куркума за всеки тип кожа

Смесете малко мед, куркума, кисело или прясно мляко. Разбъркайте, докато се получи гладка паста. Добавяйте продуктите един по един и следете за гъстотата. Ако се налага, добавете някоя от съставките в допълнение. Нанесете върху чиста и суха кожа. Оставете да действа 30 минути и изплакнете с хладка вода.

3 маски за през нощта за всеки тип кожа

Маска с куркума за нежна и стегната кожа

Разбъркайте 2 чаени лъжички куркума на прах с 2 супени лъжици масло от сандалово дърво. Добавете ½ чаша варен нахут и 1 супена лъжица бадемово масло. Пасирайте сместа до гладка каша. Ако е прекалено гъста, добавете малко вода и разбийте отново. Нанесете върху чиста и суха кожа. Оставете маската да изсъхне напълно, преди да изплакнете с хладка вода.

Маска с куркума за суха кожа

За да направите тази маска, смесете 1 чаена лъжица куркума с 1 супена лъжица сухо мляко. Добавете малко вода. Разбъркайте до получаване на гладка паста. Нанесете върху кожата, като избягвате зоната около очите. Оставете да подейства не повече от 15-20 минути. Изплакнете с хладка вода.

5 успокояващи маски за чувствителна кожа

Свързани статии

Маска с куркума против акне

Смесете 2 супени лъжици извара, ½ чаена лъжица куркума на прах, ½ чаена лъжица масло от чаено дърво. Разбъркайте много добре, докато се смесят и се получи паста. Тя трябва да е с лепкава и гъста консистенция. Нанесете върху суха и чиста кожа за 15-20 минути, след което изплакнете с хладка вода.

Маска с куркума за мазна кожа

Смесете ¼ чаена лъжичка куркума с малко разтопено кокосово масло. Разбъркайте добре, докато се смесят и нанесете върху суха и добре почистена кожа. Оставете да действа 15 минути, след това измийте с хладка вода. Кокосовото масло и куркумата в комбинация имат противовъзпалителен и балансиращ ефект върху мазна кожа, склонна към акне и несъвършенства, особено в случаи на недостатъчна хидратация, при която кожата се омазнява още повече, за да компенсира липсата на влага.

Корейски маски за лице, които можете да си направите у дома

Коментирай