Здраве и красота

7 начина да балансирате чакрите в тялото си

Дисбалансът на чакрите води до чувство на нещастие

28.03.2023г. / 10 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чакрите са енергийните центрове в нашето тяло. Те са точките на нашата сила, вътрешен мир, добро здраве. Чакрите са сравнявани с цветовете на лотоса, които са затворени като пъпка, но могат да разцъфтят и да се отворят до пълния си потенциал, когато знаем как да ги активираме.

Дисбалансът на чакрите води до чувство на нещастие. Йога, медитация, грижа за себе си, ароматерапия, някои камъни, са част от средствата, с които можем да балансираме и активираме чакрите си.

Вижте няколко идеи как да отворите всяка чакра в тялото си.

Внимание! Преди прием на билки, добавки и използване на етерични масла, се допитайте до специалист!

1. Активирайте и балансирайте коренната чакра с корен от глухарче.

Коренната чакра се намира в основата на гръбнака близо до опашната кост. Свързва се с червения цвят. С тази чакра се свързва центърът за заземяване във физическата сфера. Чаят от корен от глухарче, се смята за добър за подпомагане на заземяването на коренната чакра.

2. Активирайте и балансирайте сакралната чакра с невен.

Тя е отговорна за нашето сексуално здраве и активност. Свързва се с оранжевия цвят и се намира под пъпа. Невенът се смята за подходящ за балансиране на репродуктивната система и активиране на тази чакра. Може да го добавите в ежедневието си под формата на крем за тяло с невен. В козметичните магазини и аптеки се предлагат разнообразни продукти в грижа за кожата на тялото с невен.

Как да балансираме блокираната гърлена чакра

3. Активирайте и балансирайте чакрата на слънчевия сплит с розмарин.

Слънчевият сплит е мястото, където усещаме вътрешния си инстинкт. Този енергиен център активира нашето емоционално и храносмилателно здраве и е представен с жълт цвят. За розмарина е известно, че помага за баланс на храносмилането и балансира и тази чакра. Може да се консумира под формата на чай, да се добавя към ястия.

Чакри и кристали

4. Активирайте и балансирайте сърдечната си чакра с плодове от глог.

Плодовете на глога са известни с това, че имат редица ползи върху здравето на сърцето, кръвоносната и храносмилателна система, богати са на антиоксиданти. Могат да се консумират под формата на чай. Освен това маслото от нероли също се смята за ефективно за отваряне на сърдечната чакра. То може да се използва за масаж.

Балансирайте чакрите за по-хубав секс

Свързани статии

5. Активирайте и балансирайте гърлената чакра с морски водорасли.

Цветът, който отговаря за нея е синият. Чакрата се намира в областта на щитовидната жлеза. Отговаря за това как комуникираме, за нашата увереност, смелост да изказваме мнението си, да споделяме емоциите си. Морските водорасли или по-точно келп са били използвани от много древни култури за подобряване на приема на йод и функцията на щитовидната жлеза. Морските водорасли съдържат и много други основни хранителни вещества и минерали, които помагат на тялото.

6. Активирайте и балансирайте чакрата на третото си око с етерично масло от тамян.

Маслото от тамян се използва не само в грижа за кожата, но е подходящо за инхалации, аромалампи, като добавка към дифузери. Има приятен, отпускащ и балансиращ емоциите аромат.

7. Активирайте и балансирайте коронната чакра с лавандула.

Редица западни проучвания са доказали, че употребата на етерични масла помага в борбата със стреса, балансира сърдечната честота. Овладяването на стреса активира и балансира чакрите ни. Коронната чакра се свърза с виолетовия цвят и се активира от аромата на лавандулата, която можем да ползваме като етерично масло или под форма на чай. Тази чакра се свърза с начина ни на мислене. Когато е блокирана, ние се чувстваме апатични, заклинили се в стари модели на мислене и поведение, трудно генерираме идеи, мечти.

Коментирай
Свободно време