Здраве и красота

Защо ряпата е толкова полезна за здравето

Осигурява ни фибри

30.03.2023г. / 06 11ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

С какви зеленчуци приготвихте последната салата, която консумирахте? Салатата е чудесно хапване, защото в нея можем да съберем много полезни зеленчуци и зелени подправки, които не само да са ни вкусни, но и да имат ползи за здравето ни. Един може би позабравен зеленчук е ряпата.

Можем да намерим черна, бяла, червена ряпа. Някои имат леко пикантен вкус. Настъргана, ряпата чудесно се комбинира с моркови, марули, домати, червено цвекло и т. н. Има малко калории, но съдържа фолат, ниацин и други важни хранителни вещества. Известно е, че подобрява метаболизма, но и не само.

За какво още е полезна?

Подобрява храносмилането

Фибрите са много важни за храносмилателния процес, тъй като ни помагат да намалим неразположения като запек, спазми и подуване на корема. Ряпата е богата на фибри, благодарение на които храносмилането е подобрено, но също така фибрите насърчават по-ефективното усвояване на хранителни вещества от храните, които консумираме.

Диета според кръвната група

Полезна е за здравето на сърцето

Консумацията на ряпа ни осигурява редица основни хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае за правилното функциониране, включително високи нива на калий. За калия се смята, че може да функционира като потенциален вазодилататор, помагащ за намаляване на напрежението върху кръвоносните съдове, артериите, чрез понижаване на кръвното налягане. Това може да намали риска от развитието на атеросклероза, както и инфаркт и инсулт. Но както споменахме, ряпата е богата на фибри. Те също са отлични за баланса на холестерола.

Баобаб на прах – за здраво сърце и баланс на кръвната захар

За по-добро кръвообращение

Още една полза за здравето от консумацията на този зеленчук е това, че съдържа минерала желязо. Желязото е необходимо за образуването на червените кръвни клетки, които са необходими на организма за снабдяване с кислород, възстановяване и управление на органните системи.

3 невероятно полезни рецепти за зеленчуково смути

За по-силен имунитет

Знаем, че витамин С е важен стимулатори за имунната система. Витаминът може да допринесе за стимулиране производството на бели кръвни клетки и антитела, освен че действа като мощен антиоксидант, намалявайки риска от хронични заболявания.

Свързани статии

За по-здрави кости

Ряпата ни осигурява и незаменимия калций, за който е известно, че помага за растежа и възстановяването на костната материя в тялото. Той е от съществено значение за повишаване на костната минерална плътност, а тя намалява с напредването на възрастта. Ето защо, към останалите полезни храни в менюто ни, богати на калций, можем да добавим и ряпа.

Каму каму на прах – суперхрана за силен имунитет и здраво сърце

Намалява възпалението в тялото

Има два вида омега-3 мастни киселини. Едните си ги набавяме от консумацията на храни от животински произход, другите от растителни източници, като ряпата е един от тях. Ряпата съдържа добри количества и витамин К. Заедно с омега-3 могат да помогнат за намаляване на възпалението в организма, да балансират нивата на холестерола и да подобрят общото здраве, сочат изследвания.

Коментирай