Здраве и красота

Домашна билкова напитка за баланс на кръвното налягане

Как да понижите стойностите му с помощта на билки

10.04.2023г. / 12 58ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Високото кръвно налягане е една от водещите причини за ранна смърт и влошено качество на живот. То може да доведе до сериозни сърдечносъдови заболявания и ранна смърт, особено ако не се овладее навреме. Хипертонията е една от главните причини за инфаркти и инсулти. Лошият контрол над него може сериозно да застраши живота и здравето.

Помага ли нарът при високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане може да предизвика не само сърдечносъдови инциденти. То може да бъде косвен причинител на редица други заболявания и увреждания на други органи и системи, например бъбреците, черния дроб, очите.

Сред най-честите причини за хипертония могат да са тютюнопушене, неконтролирани бъбречни заболявания, липса на витамин D или калий, прекомерна консумация на сол в храната, липса на достатъчно двигателна активност, бременност, метаболитен синдром, хроничен стрес.

Обикновено кръвното налягане се овладява с медикаменти, предписани от лекар след провеждане на необходимите изследвания. Има обаче и природни начини, които могат да допринеса за баланс на стойностите на кръвното налягане. Сред тях са билките с особено добро въздействие върху кръвното налягане.

4 етерични масла при високо кръвно

За да подпомогнете контрола на кръвното налягане, можете да си направите отвара с билки, които носят ползи от природата. Те имат облекчаващо действие, като спомагат за понижаване на кръвното налягане по естествен начин. 

Внимание! Преди приема на билки е задължителна консултацията с лекуващия ви лекар. Статията има само информативен характер.

Съставки на отварата за баланс на кръвното налягане:

  • 1 част отвара от имел;
  • 1 част отвара от глог;
  • 2 чаши отвара от цвят на липа;
  • 2 части отвара от бял равнец.

Всяка отвара трябва да е предварително сварена и отмерена. Впоследствие всички отвари се смесват заедно, разбъркват се и се приемат като една лековита напитка против високо кръвно налягане.

Протеините могат да помогнат в контрола на кръвното налягане

Тези билки имат изразено положително въздействие против високо кръвно налягане. Глогът например съдържа изобилие от антиоксиданти, които не само потискат възпаленията, но и имат съдоразширяващ ефект, който понижава кръвното налягане. Те подобряват и кръвообращението, което е важно за контрола на кръвното налягане.

Имелът въздейства върху нервната система, като намалява тревожността и безпокойството, които оказват влияние върху кръвното налягане. Полезен е още и за облекчаване на артритни болки и възпаления.

Цветът от липа има способността да подобрява кръвообращението, да разрежда кръвта, като това намалява риска от образуване на тромби и запушване на кръвоносни съдове.

Мит или истина: кафето повишава ли кръвното налягане?

Белият равнец също има завидни свойства в намаляването на кръвното налягане. Притежава мощни антиоксиданти, които намаляват и риска от рак, възпалителни и дегенеративни заболявания.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
секс на плажа ( преди 1 година )
Високото кръвно налягане се получава от ниски заплати и мизерен живот...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар