Здраве и красота

5 хитри съвета за балансиране на кръвната захар

Как да контролирате риска от диабет и теглото си по естествен начин

03.05.2023г. / 06 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Високата кръвна захар и недоброто ѝ контролиране са сред водещите причини за диабет. Лошото и небалансирано хранене може да предизвика постоянни скокове в нивата на кръвната захар дори да нямате диабет, което може да доведе до инсулинова резистентност, наднормено тегло, затлъстяване.

Най-честите признаци на висока кръвна захар

Ако страдате от някое от тези състояния е от голяма важност да промените не само навиците си в храненето, но и начина си на живот. За щастие има някои хитри начини да балансирате кръвната си захар по натурален път, което ще ви помогне да контролирате теглото си, да имате повече енергия и да се предпазите от опасните последици, до които диабетът може да доведе.

Кои са 5-те хитри съвета за натурално балансиране на кръвната захар, от които да се възползвате?

1. Хранете се на по-кратки интервали.

Храненето по няколко пъти на ден през няколко часа на малки порции е изпитан и доказано работещ начин да контролирате нивата на кръвната захар. Храненето на кратки интервали и в по-малки количества е чудесен начин и да отслабнете. Колкото по-малко мастна тъкан има в тялото ви, толкова по-чувствителни стават рецепторите за инсулин в клетките, а това намалява риска от диабет.

11 храни и напитки, помагащи в контрола на кръвната захар

Разпределянето на приема на храната на повече от 2-3 хранения на ден осигурява поддържане на оптимални нива на кръвна захар без резки скокове, които са и сред най-вредните за организма и теглото.

2. Балансирайте порциите.

Друг фактор, който оказва голямо значение за контрола на кръвната захар, са порциите. Не само големината им е важна. Не по-малко важен е съставът на порциите, тоест какви хранителни вещества и макроелементи се съдържат в тях.

За качествения контрол на кръвната захар е от голямо значение всяка порция да съдържа протеини, малко полезни мазнини и бавноразградими въглехидрати. Протеините и мазнините забавят усвояването на въглехидратите и не позволяват кръвната захар да скочи внезапно.

Хранителни навици за баланс на кръвната захар

Свързани статии

3. Не оставяйте обилните порции за вечерта.

Много е важно да се храните балансирано, но и да внимавате с обема на порциите. Изяждайте по-обилните си порции в началото на деня на закуска и обяд. Вечерята е добре да е по-лека и ненатоварваща за метаболизма. Така организмът ви ще има достатъчно време да изразходва приетите калории и да ги изгори под формата на енергия през деня.

4. Пийте повече вода.

Водата допринася за усвояването на въглехидратите и балансирането на кръвната захар. Тя е участник в обработката на захарите и по-качественото им усвояване и трансформиране в енергия.

Трябва ли да приемате повече протеини, ако имате диабет

5. Повече движение, редовни тренировки.

Движението е естествен механизъм за намаляване и балансиране на кръвната захар. Колкото повече се движите, толкова повече тялото ви изгаря въглехидратите и захарите, и ги използва за осигуряване на енергия. Този механизъм спомага за намаляването на кръвната захар и поддържането ѝ в оптимални стойности.

Коментирай