Здраве и красота

Защо упражненията с гирички са важни за отслабването и здравето

Колко важно е да тренирате с добавени тежести

17.05.2023г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако упражненията с гирички досега винаги са ви плашили, защото сте смятали, че ще направите прекалено груби мускули, а не го желаете, грешите. Време е да грабнете гиричките и да започнете да тренирате с тях. Упражненията с гири са изключително полезни не само за отслабването и извайването на фигурата, а и за здравето.

Намалете брича с няколко лесни упражнения

Защо е важно да правите редовни упражнения с гири за отслабване и цялостно здраве?

Упражненията с добавена тежест ускоряват изгарянето на мазнините

Ако правите упражнения с гирички, това ще помогне да изгаряте с до 40% повече мазнини, отколкото ако тренирате само със собствена тежест. Добавянето на допълнителна тежест към всяко упражнения ускорява метаболизма, забързва сърдечния ритъм и улеснява топенето на мазнините.

А в допълнение фигурата изглежда в пъти по-стегната, заради здравата и развита мускулатура, която ще добиете. По този начин числото на кантара няма да е от значение. Дори теглото ви да е същото, ще изглеждате по-слаби, стройни и стегнати, защото ще сте заместили мазнините с мускулна тъкан.

Дрехите ще стоят по-добре на фигурата ви

Когато тренирате с гирички и изобщо с добавена тежест, облеклото стои значително по-добре. Упражненията с гири и тежести извайват фигурата, стягат и свиват силуета, а това кара всяка дреха да стои по-добре върху тялото.

6 упражнения за плосък корем вкъщи

Ръцете, гърбът и бедрата ви ще са по-стегнати, а това ще ви даде самочувствие да носите по-впити дрехи, а защо не потник или дреха с гол гръб – нещо, което преди това вероятно не сте си позволявали.

Храненето се подобрява

Когато се фокусирате върху упражненията с добавена тежест, това ще ви мотивира да се храните по-добре. Ще включвате повече протеини в диетата си, повече зеленчуци, фибри и плодове, за да усетите ефектите от тренировките ви.

Упражненията с гири и добавени тежести изискват фокус върху приема на качествени калории, а това неминуемо ще се отрази на цялостната ви диета в положителен аспект.

Ще горите повече калории, дори когато не тренирате

Колкото повече мускулна маса трупате с упражненията с гири, толкова повече калории изгаряте в спокойно състояние. Това помага да отслабнете и да изчистите излишните мазнини от тялото.

3 упражнения, които треньорите смятат за неефективни и опасни

Ускореното изгаряне на мазнините дори през времето, в което не сте активни, се случва благодарение на развитата мускулатура. Колкото по-стегнати и развити са мускулите, толкова повече калории изгарят в спокойно състояние.

Свързани статии

Намалени нива на стрес

Упражненията с гири са прекрасен начин да противодействате на стреса. Те намаляват нивата на кортизол в тялото, като допринасят за контролиране на хроничния стрес, който ни заобикаля и влияе зле на здравето.

За по-добро настроение

Упражненията с гирички допринасят за справяне със стреса и подобряване на настроението. Увеличаването на мускулната маса, съчетанието между аеробни и анаеробни упражнения и повишаването на мускулния тонус оказват положително влияние върху настроението, потискат стреса в тялото.

Кои са най-добрите упражнения срещу целулит?

Заздравяват костите

Натоварването с допълнителни тежести помага за укрепване на костите. Това е особено важно за жените, тъй като намалява риска от остеопороза с напредване на възрастта. Упражненията с гирички увеличават костната плътност и заздравяват костите и ставите.

Коментирай