Здраве и красота

Хитри натурални методи против пърхот

Как да премахнем пърхота с естествени средства

01.06.2023г. / 09 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пърхотът или себореен дерматит, е много неприятен кожен проблем, който за съжаление е много често срещан и упорит. За щастие обаче има някои много ефективни и хитри натурални начини да се справите с пърхота без да харчите много пари за скъпа козметика. 

Най-голямата грешка, която правите с шампоаните против пърхот

Кои са хитрите натурални и естествени методи за премахване на пърхот и придружаващите го сърбеж и лющене?

Зехтин 

Зехтинът е прекрасен природен продукт. Студено пресованият и нерафиниран зехтин има изключителни ползи за здравето и кожата. Той успокоява сърбежа и лющенето, подхранва в дълбочина, хидратира. 

Освен това той има мощни противовъзпалителни свойства, които намаляват пърхота и спомагат за предотвратяване на по-нататъшната му поява. В допълнение зехтинът подхранва и косата. 

Етерични масла 

Някои от етеричните масла имат особено изразено положително въздействие срещу пърхот. Това са маслата от евкалипт, лайка, лавандула. Можете да ги използвате поотделно или заедно, като смес, която да втривате в скалпа. 

Как да използвате масло от мента при пърхот

За по-лесно нанасяне добавете малко вода, разбъркайте и облейте. Масажирайте няколко минути и оставете да действат за още поне 30. След това измийте косата. 

Отвара от розмарин 

Сварете една връзка розмарин в 1 литър вода. Прецедете и оставете да изстине. Изплаквайте косата след измиване с отварата, като не я отмивате, а оставяте да изсъхне върху скалпа. Правете това след всяко измиване. Розмаринът има успокояващи и противовъзпалителни свойства против пърхот и сърбеж. Той стимулира и растежа на косата. 

Лимон 

Изцедете пресен лимонов сок и поливайте върху скалпа. Лимоновата киселина в сока успокоява раздразнения скалп, лющенето и сърбежа. Изплаквайте косата след миене с прясно изцеден лимонов сок, разреден с малко вода без отмиване. 

Ябълков оцет 

Ябълковият оцет има чудесни ползи за успокояване на сърбежа при пърхот. Изплаквайте косата с разтвор от една чаша оцет и четири чаши вода, за да разредите, тъй като оцетът е прекалено силен. Не отмивайте. Използвайте сместа след всяко измиване. 

5 неподозирани причини за поява на пърхот

Свързани статии

Сода за хляб 

Содата за хляб има алкален характер, който успокоява раздразнената кожа при пърхот. Направете паста за втриване в скалпа, като смесите 3-4 супени лъжици сода с малко вода, колкото да стане гладка паста.

Втрийте в мокра коса с леки масажни движения няколко минути. Оставете пастата да действа 30 минути и изплакнете с хладка вода. Не измивайте повторно с шампоан. 

Масло от чаено дърво 

Маслото от чаено дърво е много ефективно в потискане на възпаленията в кожата. То притежава много мощни противовъзпалителни свойства, които намаляват сърбежа и лющенето.

Как да ползвате кокосово масло при пърхот

Смесете една чаена лъжица чисто масло от чаено дърво с 4-5 супени лъжици гел от алое вера. Разбъркайте добре и нанесете с масажиращи движения. Втрийте добре и оставете да действа 30-40 минути преди да изплакнете.  

Коментирай