Здраве и красота

Как да постигнете фитнес целите си без стрес?

Споделете с приятелите си какво искате

28.05.2023г. / 06 38ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

С наближаването на летните месеци на дневен ред излиза една тема, която не е никак чужда за всяка жена – а именно отслабването. Покачването на температурите и резервациите на първите отпуски ни кара да се замислим в каква форма ще посрещнем лятото. За да постигнем фитнес целите си, може би първото условие, което трябва да спазим е мотото “Без стрес”. Това негативно усещане ще възпрепятства всяко наше усилие. Ето защо, този път ви предлагаме една малко по-различна гледна точка, която може би ще ви помогне по пътя към постигането на мечтаното тегло.

Как да свалим излишните килограми, при това без да се стресираме? Ето няколко насоки в тази област:

Не покачвайте летвата прекалено високо

Поне в началото, направете така, че вашата фитнес цел да изглежда лесна за самите вас. Ако смятате, че можете да я постигнете, това ще ви помогне да преодолеете стреса, свързан с усещането, че и този път няма да успеете. Опитайте се да бъдете уверени на 90%. Колкото по-малка е увереността ви, толкова е по-голям шанса да се откажете, при това понякога още в самото начало. Когато започнете да постигате дори съвсем малки успехи, това ще ви помогне да се мотивирате и да продължите напред.

Периодичното гладуване и основните ползи от него

Променете мотивите си

Понякога нашите фитнес цели могат да бъдат свързани с вътрешни страхове, несигурност, хранителни разстройства или проблеми с възприемането на собственото ни тяло. За да намалите нивата на стрес и отключването на забравени неприятни емоции, опитайте се да промените мотивите, които ви провокират да искате да отслабнете. Подигравките относно теглото ви като малки или пък коментарите на бившият ви приятел – това могат да са ситуации, които през времето са ви накарали да загубите самочувствието си. Ето защо, научете се да приемате себе си такива, каквото сте и се опитайте да промените мотивите си. В крайна сметка, най-важното е да се чувствате добре и да сте здрави. Извършете желаната промяна заради своето собствено благоденствие.

Защо се събуждате гладни?

Доверете се на специалист

Нека си признаем – всяка една от нас има какво да каже по темата с отслабването, но както добре знаем, това, което работи за един организъм, може да не е добре за друг. Ако изпитвате трудности с определянето на вашите фитнес цели, тогава може би е добра идея да се допитате до специалист в храненето и/ или сертифициран персонален треньор. Той може да ви насочи да си поставите реалистични цели и да ви помогне с преодоляването на трудностите, които бихте срещнали по пътя.

Вкусни смутита за отслабване и топене на мазнини

Споделете намеренията си

Вместо да сте потайни и да криете какво сте намислили, споделете с всички това, което наистина желаете. Кажете на близки и приятели, че искате промяна и имате нужда от нея. Ако трябва, дори помолете някой да ви напомня това, ако загубите вяра или кривнете от хранителния или тренировъчен режим.

Кои храни да добавите към диетата си, за да ускорите отслабването

Опитайте нещо ново

Отслабването и постигането на мечтаното тяло не винаги трябва да е свързано със стрес, ограничения и неприятни емоции. Този път подходете по различен начин – опитайте нещо ново. Танци, плуване, йога, пилатес, тай-бо, канго джъмпс, можете да посетите различни фитнес-практики и да видите коя от тях е “вашето нещо.” Така няма да имате чувството, че сте наказани всеки път, когато трябва да ходите на тренировка.

Защо не успявате да отслабнете?

Купете си модерно облекло

Старата ви тениска и анцуг не ви мотивират? Защо тогава не ги замените с нещо по-модерно? Разбира се, че за да постигнете целите си не са необходими скъпи дрехи. Но ако искате да си създадете настроение изберете цветен спортен екип, напълнете бутилката си с вода, пуснете си хубава музика и вярвайте, че правите най-доброто за себе си.

Тренировки у дома, които могат успешно да заменят фитнеса

Коментирай