Здраве и красота

Кои са най-популярните съставки в козметиката?

Вижте какво е тяхното специфично действие

28.05.2023г. / 05 54ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Макар и козметиката под различни форми да е част от всекиднедневието на всяка една от нас, когато става дума за съставките в нея, ние попадаме една малка джунгла. Често пъти имаме проблеми с определянето на типа кожа, както и на специфичните нейни нужди. За да ви помогнем да се ориентирате в богатия на продукти пазар, в следващите редове ще ви представим кратък списък с най-често срещаните съставки в козметиката и тяхното специфично действие.

Ето ги и тях:

Хиалуронова киселина

Вероятно сте срещали безброй реклами на продукти, които обещават да спрат стареенето, съдържащи тази чудодейна съставка. “Тайната” се състои в това, че веществото се среща естествено (при това в доста големи количества) при хора и животни. То се среща в млада кожа, тъкани и ставна течност. Хиалуроновата киселина е компонент на съединителната тъкан на тялото и за нея е известно, че “смазва” и облекчава работата на тъканите. С напредването на възрастта обаче тя намалява значително. Неправилната диета, консумирането на преработени храни, както и тютюнопушенето могат да повлияят на нивата ѝ в тялото. За да проникне по-добре в кожата, тази съставка често пъти е комбинирана с витамин C.

Диметикон (Dimethicone)

Тази съставка е може би втората най-често срещана в състава на овлажнителите. Тя е произведена на основата на силикон и може да ви бъде от полза за справянето със суха кожа, особено през зимата. Освен това тя може да помогне и със премахването на белези и омекотяването на кожата. Диметиконът защитава косата от накъсване, прави я гладка и има заглаждащ ефект. Ето защо ще го намерите като съставка в продуктите за коса, които помагат за намаляването на къдренето и накъсването на краищата. Не бива да забравяте обаче, че диметиконът има свойството да се натрупва. Ето защо, за да премахнете нежелани остатъци от него, използвайте дълбокопочистващ шампоан поне веднъж седмично.

Ниациамид (витамин B3)

Това е форма на витамина B3, която помага за изграждането на кератин. С негова помощ ще успеете да запазите кожата си здрава и стегната. Той може да ви помогне и да задържите влагата в кожата и да предотврати нейното зачервяване. Ако имате розацея, маските с тази съставка могат да имат благотворно действие за намаляването на зачервяването и отока.

Ретинол

Това вещество е производно на витамин А и е една от може би най-изследваните съставки за грижа за кожата. За нея се твърди, че е ефективна за всички типове кожа. Какво прави ретинолът? Той насърчава обновяването на кожните клетки, помага при лечението на акне и стимулира производството на колаген в кожата. Освен това, той функционира и като антиоксидант, като спомага за справяне с щетите, които могат да нанесат свободните радикали. Той намалява фините линии и бръчки и дори може да премахне някои от страничните ефекти, свързани с прекомерното излагане на слънце и увреждането на кожата.

Алфа-хидрокси киселини (AHA)

Гликоловата киселина, заедно с млечната киселина са членове на семейството на AHA киселините. Гликоловата киселина се извлича от тръстика, докато млечната се извлича от мляко. Тези типове киселини позволяват на мъртвите кожни клетки да се отделят, разкривайки по-новата кожа отдолу. Освен това те действат и като овлажнители, което означава, че извличат влага от външната среда към кожата ви. За тях е доказано, че увеличават производството на колаген, помагат за лечението на леки до умерени степени на акне, както и за заличаването на фините линии и намаляването на  хиперпигментацията.

Церамиди (керамиди, серамиди)

За да опишем най-добре действието на тези вещества, нека си представим, че клетките на кожата са тухлите, а церамидите – хоросана, който ги държи заедно и ги предпазва от външните вредни влияния. С напредването на възрастта нивата на церамидите спадат, така че за да запазите кожата си млада и еластична, нанасянето на продукт, в който те се съдържат със сигурност ще помогне за по-младежкия ѝ вид. Науката е категорична - едно японско проучване доказва, че след използването на церамиди задържането на влагата в кожата може да се увеличи с цели 100 пъти.

Глина

Глината е напълно естествена съставка, която се използва от векове. Тя е известна с ползите си за детоксикация и изчистване на кожата. Глината може да се използва за извличане на нечистотии, като по този начин помага за облекчаването на симптомите на акне и появата на черни точки. Тя може да да спомогне и за контролиране на производството на себум и да намали възпалението, причинено от акне.

Коментирай
Свободно време