Здраве и красота

Храни за подпомагане на лимфния дренаж

Хапвайте авокадо

30.05.2023г. / 08 39ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Лимфната система е част от имунна система. Тя е  съставена от съдове, възли и органи като далака и сливиците. Една от ролите ѝ е да помага за филтрирането на излишните течности от тялото, като това помага за поддържане на нивата им, прочистване на организма от отпадъци и  ни предпазва от болести. Начинът ни на живот оказва влияние върху състоянието на лимфната система, особено храните, които всеки ден консумираме. 

Сред тези, които не се препоръчват са сладкиши, солени храни, изкуствени подсладители, соя, алкохол, колбаси. 

Кои храни, освен домати, тиквички, краставици, горски плодове, подпомагат лимфния дренаж, вижте в следващите редове. 

Авокадо 

Авокадото е отличен източник на здравословни мазнини, витамин Е, които подпомагат храносмилането и прочистването на организма. Консумацията на авокадо се свързва с редица ползи за здравето, като баланс на холестерола, намален риск от сърдечни заболявания, баланс на кръвната захар и други. Авокадото е чудесно за салати, смутита, здравословни десерти, върху препечена филийка и други. 

За какво помагат кайсиевите ядки

Водорасли

Смята се, че водораслите помагат на тялото да се детоксикира и елиминира излишните течности, които могат да се натрупат в тъканите и да нарушат функцията на лимфната система. Комбу и спирулина са два отлични вида водорасли. Според изследвания, те са особено подходящи за хора, които страдат от задържане на течности, тъй като помагат за детоксикация на тялото, премахване на излишната вода и засилване на движението на лимфата.

10 суперхрани, богати на протеини

Цитрусови плодове 

Те са с високо съдържание на ензими и антиоксиданти и е известно, че помагат за прочистването на лимфната система. В допълнение, консумацията на цитруси подпомага хидратацията, която е от съществено значение за лимфния поток. Ако имате лош лимфен дренаж добавете към менюто си лайм, лимони, портокали, помело и грейпфрут. Грейпфрутът е и много добър за намаляване на целулита и мазнините в тялото.

15 знака, че лимфната система има нужда от прочистване

Джинджифил

Джинджифилът осигурява ползи за храносмилането и кръвообращението, като и двете са тясно свързани с лимфната система. По-специално, подправката се смята, че насърчава храносмилателната функция и помага за предотвратяването и натрупване на излишни течности в организма. 

Може ли влошеното здраве на черния дроб да е пречка по пътя към отслабването?

Куркума

Доказано е, че куркуминът - основната съставка в куркумата, има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат при проблеми с лимфния дренаж. Важно е да се отбележи, че куркумата изисква източник на мазнини заедно с поглъщането за ефективно усвояване. Така че, включете подправката в маринати, салати зехтин, сосове и дресинги за салати, както и ястия с къри и смутита с малко мазнини, като ядково масло или гхи. 

Свързани статии

Листни зеленчуци

Тази група зеленчуци е с високо съдържание на хлорофил - съединение със значителни пречистващи качества, сочат западни изследвания. Зеленчуци като спанак, листа от ряпа, къдраво зеле, листа от горчица, броколи, рукола, са чудесни за стимулиране на лимфната и кръвообращението и ускоряват елиминирането на излишната вода.

Ядки 

Ядките са богати на важни мастни киселини, които са необходими за усвояването на мастноразтворимите витамини и минерали, както и за елиминирането на хранителните отпадъци от тялото. Бадемите, бразилските орехи, орехите, фъстъците и кашуто се смятат, че са подходящи за стимулирате лимфния дренаж. Важно е обаче ядките да не са овкусени със сол, карамел и други. 

Коментирай