Здраве и красота

Коя е най-добрата диета в света и защо?

Хапвайте повече пресни плодове и зеленчуци

07.10.2023г. / 09 55ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Както във всичко, ако внимателно се вгледаме в актуалните хранителни режими, ще забележим, че дори и в тази област има мода. Сякаш за известно време целият свят буквално “полудява” по определен тип хранене. Ако обаче се опитате да спазвате различни диети, вероятно се лутате   , задавайки си въпроса: “Кое е най-доброто за мен?”.

В следващите редове ще се опитаме да ви отговорим на този въпрос.

Защо трябва да спазвате хранителен режим?

Осъзнатият избор на храни, знанието за тяхното хранително и калорийно съдържание и правилният им подбор могат да се окажат ключови фактори за вашето здраве. Освен това здравословните диети се свързват с по-дълъг живот, по-нисък риск от хронични заболявания, затлъстяване, диабет и дори рак. Проучване от 2022 г. установи, че диети с ниско съдържание на животински протеини и високо съдържание на сложни въглехидрати са най-полезни за дългосрочното здраве и продължителността на живота.

Коя е най-добрата диета?

Наскоро U.S. News and World Report публикува своя класация за най-добрите диети на 2023 г. Сред критериите, които са били отчетени от здравни експерти, диетолози и и лекари са били: здравословност, безопасност, лекота на следване, както и насърчаване на здравословен, устойчив начин на живот. За шеста поред година на първото място се нарежда Средиземноморската диета. Защо? Елитното издание Medical News Today разговаря с професор Джоана Ходжис, доктор по философия, асистент-професор по хранителни науки в Пенсилванския държавен университет, която споделя: “Средиземноморската диета стана популярна през 90-те години на миналия век след публикуването на проучване на Ансел Кийс и колеги, които откриват, че хората, които следват традиционната диета на средиземноморския район, която включва висок прием на сезонно пресни плодове и зеленчуци, риба, зехтин и умереният прием на вино имат много ниски нива на хронични заболявания.” Тази диета изглежда, че е прекрасен модел на хранене и с нейна помощ ще намалите значително риска от много заболявания. Тя ще ви помогне да подобрите здравето на червата, тъй като в основата й заляга приема на храни с растителна основа.

Какво да хапвате?

Нека на първо място споменем, че при този тип хранене, няма забранени храни и вие много лесно ще можете да трансформирате вашите любими ястия по начин, който е подходящ за него. Опитайте на трапезата ви да присъстват повече пресни плодове и зеленчуци, по-малко животински храни, повече бобови култури и здравословни мазнини.

Ето как би изглеждало едно дневно меню, съобразено със средиземноморската диета:

Закуска (453 калории)

1 чаша обезмаслено кисело мляко (около 145 калории);

¼ ч.ч. къпини (16 калории);

3 с.л. смлени орехи (292 калории);

Снак/ междинна закуска

½ ч.ч. малини;

Обяд (325 калории)

1 сандвич със зеленчуци и хумус;

Следобеден снак

1 средна круша;

Вечеря (422 калории)

1 порция печена сьомга и зеленчуци на тиган.

Ако искате да достигнете по-голям брой калории, просто увеличете количествата на дадените храни.
 

Коментирай