Здраве и красота

Трябва ли да бръснем лицето си? „За“ и „против“

Всичко, което трябва да знаете за дермапланинга

01.06.2023г. / 11 04ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Вероятно сте виждали доста клипчета в социалните мрежи, в които дами бръснат лицето си и твърдят, че по този начин ексфолират кожата си. Според много от тях бръсненето не прави косъмчетата по-гъсти и не увеличава броя им. В следващите редове ще развенчаем някои митове и ще ви споделим плюсовете и минусите на тази процедура.

Дермапланинг – или бръснене на лицето

Както вече споменахме, този тренд идва от социалните мрежи, но всъщност дермапланингът е метод, чрез който се премахват мъртвите кожни клетки с помощта на бръснач (или скалпел). Освен че така кожата се ексфолира, по този начин се премахват и нежеланите мъхчета по лицето, които често пъти наричаме „прасковен мъх“. Дермапланингът е особено подходящ за дами с повече окосмяване на лицето. Мона Гохара, дерматолог и асоцииран клиничен професор по дерматология в университета Йейл, споделя: „Като жена от Близкия Изток постоянно имам косми по лицето си. Така че да мога да ексфолирам и премахвам тези косми за мен е от голяма козметична полза.“ За да се извърши правилно процедурата, тя трябва да бъде направена от специалист. Дерматолог или лицензиран естетик ще използва скалпел от хирургически клас, за да „изстърже“ мъртвата кожа и да премахне малките косъмчета. Според мнозина, ако сте достатъчно внимателни и прецизни, можете да направите това и сами, у дома. Разликата между този малък инструмент и обикновената самобръсначка е, че при него вие ще можете да постигнете по-правилен ъгъл (около 45 градуса), като същевременно ножчетата му са не толкова остри, колкото на обикновената самобръсначка.

Трикове за по-гладка кожа след бръснене

Какви са ползите от дермапланинга?

Според редица експерти, дермапланингът може да има редица предимства, сред които – изсветляване на тена на лицето, омекотяване на фините линии и бръчки, както и заличаване на тъмните петна по кожата. Касандра Банксън, експерт по грижа за кожата, медицински естетик и сензация в социалните мрежи, споделя: „Въпреки че тези меки косъмчета могат да бъдат полезни, те също така задържат грим, мръсотии, бактерии и цял куп други дразнители.“ Тя самата допълва, че бръсне редовно лицето си и това ѝ помага в работата ѝ, тъй като прахообразният грим не се задържа върху косъмчетата на лицето ѝ, а кожата ѝ е видимо по-гладка. Според друг известен дерматолог, Азада Ширази, ефектът на изглаждане на кожата е едно от основните предимства на метода. Тя допълва: „Това е нещо повече от метод за епилация. Това е много по-дълбоко ексфолиращо лечение. Премахването на мъртвите кожни клетки позволява по-добро проникване на козметичните продукти, правейки ги по-ефективни“.

Как да облекчите раздразнената кожа на подмишниците през лятото

Какви биха били недостатъците?

Често срещано притеснение е, че бръсненето на космите ще ги направи по-дебели и по-тъмни, а освен това те ще растат и по-бързо. Според експерти обаче, това е абсолютно невярно схващане. След бръснене космите просто израстват равномерно, ето защо понякога може да изглежда, че те сякаш се появяват изведнъж. Растежът и дебелината им обаче са генетично програмирани, а освен това има и редица други фактори, които играят роля в растежа и гъстотата на космената покривка. Това могат да бъдат пол, възраст, хормонални влияния и генетика. Именно те обуславят гъстотата и дебелината на космите, а не това как те се премахват. Все пак, ако решите да правите дермапланинг сами у дома, имайте предвид, че ако космите ви са прекалено тъмни, след като ги премахнете върху кожата ви може да се появи т. нар. „сянка“. Освен това, рискувате сериозно да увредите кожата си, причинявайки си порязвания! Ако кожата ви е суха, бръсненето може да причини неудобство, сърбеж и дори да засили усещането за сухота. Ето защо след дермапланинг веднага нанесете овлажняващо средство.

Грешки при бръсненето, които вредят на кожата

Коментирай