Здраве и красота

Как да използвате оризова вода, за да заздравите косата си

Разгадайте тайната за красивата коса на азиатките

10.06.2023г. / 16 04ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато стане дума за бюти тенденции, има някои, които сякаш са винаги актуални. Независимо дали искате да заздравите косата си, да я направите по-гъста и дълга, или пък просто желаете да засилите блясъка ѝ, изглежда, че за всичко това можете да използвате… оризова вода. В следващите редове ще се опитаме да разгадаем нейните магични свойства. И така:

Защо оризовата вода се използва в грижата за косата?

Според Бетси Джаспър, главен изпълнителен директор и основател на марка за коса, чийто състав се базира на оризова вода: „Оризовата вода се използва от векове в грижата за косата като естествена терапия, която може да подобри здравето и силата на косата ви.“ Тя е богата на минерали, витамини и антиоксиданти, които подхранват космените фоликули, възстановяват увредената коса и стимулират нейния растеж.

Откъде идва тази традиция?

Въпреки че вероятно сте чули за оризовата вода от социалните мрежи или Тик-ток, всъщност това е козметична традиция, която има дълбоки корени. Използването на ориз в личната грижа датира от древни времена в Япония. Както вероятно сте чували, тя се получава от накисването на ориз за определен период от време. Докато оризът се накисва, водата придобива млечен, почти бял цвят и протича химическа реакция (позната ни като ферментация). По времето на този процес във водата се образуват специфични протеини, хранителни вещества и минерали. В древни времена, японските жени събирали водата, която оставала при миенето на ориза и я използвали за поддържането на косата си. В тази част на света жените отдават здравето и красотата на косата си именно на чудотворните свойства на оризовата вода.

Какви са ползите от употребата на оризова вода?

Както вече споменахме, оризовата вода е богата на протеини, хранителни вещества и минерали, които подхранват косата. В нея се съдържат и витамини като B и Е, които овлажняват косата, правейки текстурата ѝ мека и гладка. В състава ѝ влизат и веществата инозитол и ниацинамид – а те могат да възстановят увредената коса отвътре навън, правейки я блестяща и гладка. Аминокиселините цистеин и метионин укрепват фоликулите, правейки косата по-устойчива и по-малко склонна към накъсване. Тези специфични комбинации от съставки са силно ефективни и със сигурност ще ви помогнат да направите косата си здрава и красива.

Как да използвате оризовата вода?

Съществуват няколко начина, по които можете да използвате оризова вода като допълнение към грижата ви за коса. Единият е да изплаквате с нея косата си, след като сте я измили с шампоан; друг вариант е да я използвате като грижа без отмиване; или пък просто да я смесите с други естествени съставки и да си направите маска за коса.

Как да си приготвите оризова вода?

Първият метод е чрез ферментация

За целта – предварително измийте и залейте 1 част ориз с 1 до 3 части вода и оставете на стайна температура за няколко дни. Когато водата е готова, ще забележите, че в нея са се образували балончета.

Чрез накисване

Измийте предварително избраното количество ориз, а след това го накиснете в 3 пъти повече вода. Изчакайте около 30 минути, разбъркайте и използвайте образувалата се мътна оризова вода, за да изплакнете косата си.

Ако сте решили да използвате оризовата вода след измиването на косата си с шампоан, нанесете маска или балсам след това. Това се прави, защото в нея се съдържат протеини, които е желателно да бъдат нанасяни преди овлажняващите продукти.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати