Здраве и красота

Кои са най-големите митове в грижата за кожата?

Трябва ли да миете лицето си с вода?

06.06.2023г. / 05 43ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Съществуват много твърдения относно рутината и грижата за кожата. Някои жени се кълнат в упражненията за лице, други пък споделят, че промяната в диетата и приемът на вода са техните най-големи тайни за красота. В следващите редове ще се опитаме да развенчаем или пък да подкрепим някои от най-големите митове, свързани с поддържането на кожата. Ето ги и тях:

Колкото по-висок е слънцезащитният фактор, толкова по-добре той защитава кожата ни

Със сигурност сте се хващали на този мит, докато сте избирали слънцезащитни продукти за вас или вашето семейство. Незнайно защо, но повечето хора остават с впечатлението, че колкото по-висок е слънцезащитният фактор, толкова по-голяма защита ще осигури той на кожата им. SPF-факторът работи по малко по-различен начин – над определено ниво по-високият SPF почти няма предимства пред по-ниския. SPF 30 блокира 97% от UVB лъчите, докато SPF 50 блокира 98% от тях. Тук обаче говорим за лабораторни условия. В реалния живот продуктите с по-висок SPF създават фалшиво усещане за сигурност. Хората, които ги използват са склонни да стоят изложени на слънце за много по-дълги периоди от време, пропускайки повторно нанасяне и избягвайки носенето на шапка или дрехи. По този начин те нанасят много повече щети на кожата си. Ето защо за ежедневна употреба в градски условия SPF 30 е повече от достатъчен.

Можете да пропуснете овлажняващите продукти, ако имате мазна кожа

Овлажняването безспорно е едно от най-добрите неща, които можете да направите за кожата си, като тази грижа трябва да съпътства всеки един ваш ден. Овлажняващите продукти помагат за добавянето и задържането на влагата в кожата, като в същото време намаляват омазняването. Много от дамите остават с усещането, че овлажнителят прави кожата мазна и това ги кара да спрат да го използват. Всъщност се случва точно обратното – мазната кожа се стреми да компенсира липсата на влага, произвеждайки още повече себум.

Антиейдж продуктите ще накарат бръчките и фините линии да изчезнат като с вълшебна пръчка

Купувайки си поредния крем, дълбоко в себе си всяка от нас се надява той да има бърз и незабавен ефект, връщайки стрелките на часовника. Ще трябва да ви разочароваме, като ви кажем, че това не е възможно. Никой продукт не може да направи магия и да ви подмлади с 10 или повече години. Въпреки мощните съставки, които се съдържат в повечето от тях (като например ретинол, шипково масло, хиалурон и др.), тяхното действие се изразява главно в забавяне на признаците на стареене, минимизиране на появата на фини линии и бръчки, засилване на производството на колаген и др. Но те не могат просто да изтрият бръчките. В същото време тези продукти ще направят кожата ви по-еластична и стегната, но за да видите разлика, трябва да ги използвате поне няколко седмици. Най-добрият начин да забавите стареенето на кожата е да нанасяте слънцезащита всеки ден, да водите здравословен начин на живот, избягвайки алкохола и тютюнопушенето.

Околоочната грижа може да се пропусне

Според д-р Хауърд Соубъл (дерматолог, хирург и собственик на козметична компания): „Околоочният крем може да има много предимства, ако съдържа правилните съставки и е формулиран за вашите специфични проблеми с кожата.“ Ако например се опитвате да се преборите с тъмните кръгове или подпухналостта около очите, околоочен крем с кофеин определено може да помогне за намаляване на отока и избистрянето на тена на кожата около очите. Само кофеинът обаче няма да свърши работа, той трябва да е комбиниран с изглаждащи, хидратиращи и изсветляващи съставки – като хиалуронова киселина, витамин C и ретинол. Такава комбинация може да потисне образуването на фини линии, бръчки и тъмни кръгове.

Всеки ден трябва да се използват устройства за почистване на лицето

Със сигурност подобни малки „уреди“ могат да бъдат добро допълнение към рутината ви за грижа за кожата, но по-честата им употреба (особено на модели с въртящи се глави) всъщност дори може да раздразни кожата. Препоръчително е подобни устройства да се използват няколко пъти седмично, при това не в поредни дни.

Трябва да миете лицето си по няколко пъти на ден

Миенето на лицето е част от личната хигиена, но ако го правите по-често от два пъти на ден, можете да отнемете от кожата си така нужните ѝ натурални масла и дори рискувате да я раздразните. Ако имате мазна кожа, за предпочитане е да използвате специално разработен продукт за вашия тип кожа, вместо обикновена вода. Ако пък кожата ви е много суха, можете дори да пропуснете измиването с обикновена вода, като я замените с мицеларна.

Коментирай
Свободно време