Здраве и красота

Възможни причини менструацията да спре

Защо цикълът ви изчезва внезапно

09.06.2023г. / 08 57ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Менструацията при жените е крехък механизъм, който лесно може да се повлияе от различни фактори и да се наруши. Това не трябва да се допуска, защото менструацията е сред най-важните жизнени цикли в женското тяло.

5 храни, които да ядете и 4, които да избягвате по време на менструация

Един от най-често срещаните проблеми с менструацията е внезапното ѝ спиране. Изчезването на менструацията може да се случи по различни причини.

Какви могат да са те?

Преумора и стрес

Изтощението, преумората в ежедневието, водят до натрупване на стрес в тялото. Тези фактори влияят силно върху крехкия механизъм на менструацията, защото действат потискащо за трансформирането на хормоните в активните им форми.

Потискането на тези процеси води до промени в менструалния цикъл, намаляването му, прескачането на периоди, а понякога и дълготрайната му загуба.

Хормонален дисбаланс в щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е пряко свързана с половите хормони. Тя е част от жлезите с вътрешна секреция, които са свързани в една цялостна верига и си взаимодействат постоянно.

Когато във функциите на щитовидната жлеза настъпят смущения, те могат да повлияят негативно на жлезите, отделящи полови хормони, а това от своя страна да предизвика загуба на цикъла.

Синдром на поликистозните яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници е друго сложно състояние, при което много функции в обмяната на веществата и хормоните са нарушени. Като резултат от това може да се появи окосмяване, напълняване, омазняване на кожата, акне, косопад, както и менструацията да изчезне.

Какво ни казва менструацията за здравето на организма?

Рязко отслабване или напълняване

Колебанията в теглото също оказват влияние върху цикъла. Внезапното трупане на мастна тъкан играе роля на допълнителен хормонален орган, който отделя хормони, намесващи се в цялостното хормонално равновесие.

По същия начин рязката загуба на мазнини влияе силно негативно на хормоналните процеси и менструацията. Твърде бързото отслабване е стрес за организма, като това го кара да изключва не толкова жизненоважните функции, каквато е детеродната функция. Тя се възстановява, след като в организма отново се въведе баланс в храненето и стабилност в теглото.

Твърде тежки и натоварващи тренировки

Интензивните и изтощителни тренировки могат да са причина за намаляване на цикъла или пълното му изчезване. Претоварването и огромните усилия, стресът в мускулите могат да доведат до изменения в метаболитните процеси, които да повлияят негативно менструацията.

Какво означава, ако цикълът ви трае прекалено дълго?

Промяна в ежедневните навици

Тялото свиква с циркадните ритми, които сте следвали за дълго време. Когато настъпи рязка промяна в режима и рутината, например промени в работното време, липса на сън, нощни смени, нередовен график с чести промени – организмът не успява да се адаптира към тях. Това може да доведе до промени в жизнените функции, част от които е менструацията.

Коментирай