Здраве и красота

Обездвижването състарява и разболява

20.08.2008г. / 13 06ч.
Вергиния Генова
Обездвижването състарява и разболява

Днес обявяваме СПИН-а и рака за най-кошмарните болести, с които не можем да се справим, но за щастие те засягат само част от човечеството. Но болестта, която тихомълком се настанява във всяко едно тяло, което е немарливо към собственото си здраве и скъсява живота ни с поне 10 години е почти незабележима за нас. А това е обездвижването на двигателната система. Спокойно можем да посочим липсата на движение като един от основните проблеми за всяка една прослойка в обществото, както и за всяка една възрастова група.

Децата не могат да се движат толкова, колкото им се иска и колкото е полезно за тях, защото не бива да излизат от къщи без родител, а той съответно има куп неща, които трябва да свърши било то до печката или пред компютъра. Децата нямат възможност да спортуват - първо, защото някой трябва да отдели време, за да ги води и връща от занятията, и второ, защото у нас не е развит безплатния масов спорт. Да не говорим, че много от така наречените елитни, дори столични училища, нямат истински физкултурен салон и нямат достатъчно спортни площадки в двора на училището. И това е малка част на факторите водещи до обездвижване при децата, за които ние големите би трябвало да се грижим.

Но как да го направим като много от нас нямат познания относно двигателно опорната система и самите ние не се движим достатъчно.

Как ще научиш детето си, че е полезно да ходи пеша, ако дори за вестник отиваш с колата?

Как детето да обикне разходките в планината, ако гледа планините само по Discovery?

Как да се научи да кара колело, ако няма алеи предназначени за това, а и родителите му не могат да карат колело?

Всяко дете си мечтае за татко, който в събота сутрин да каже: Хайде да яхваме колелата и да отидем в гората или за риба или на еднодневно пътешествие със сандвичи или просто да покараме в парка няколко часа. Разбира се, с това не обвинявам родителите, защото пък днешното съвремие е такова, че единственото, което можеш да правиш в името на децата, за да им осигуриш добро бъдеще, е да работиш, да работиш, да работиш и то колкото по-добре платена е работата, толкова по-обездвижваща е. Има големи компании, които осигуряват на служителите си възможността да спортуват безплатно, но ние хората постоянно се състезаваме с другите – и това да правим пари и да водим здравословен начин на живот се оказват две несъвместими неща.

А съвременният застоял начин на живот многократно увеличава риска от остеопороза, особено при жените. Освен това липсата на движение влияе негативно върху цялостното здравословно състояние на организма и е причина за развитието на много хронични дегеративни заболявания. Правени са експерименти да поставят неподвижен на легло млад, здрав мъж само за три седмици. Вследствие на залежаването сърдечно съдовата му система влошава работата си и общите му параметри са като на човек с 20 години по-възрастен от него. Учените виждат връзка между намалената двигателна активност на хората и намаляването на съпротивителните сили на човешкия организъм при стрес, проблемите със съня, отслабването на мускулите и намаляването на добрия холестерол в организма. От тук и бичовете на съвремието като депресия, избухливост, постоянна нервност и напрежение. И ако за рака може да кажем, че ни напада изневиделица и не сме виновни, то за болестите вследствие на обездвижване сме донякъде и лично отговорни.

* * *

Целулитът или портокаловата кожа
Да нахраним костите
Добре изглеждащи възрастни жени - как?

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
анонимен ( преди 8 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
MARIA ( преди 11 години )
strhotna tema!jivota e dvigenie i sres v nacheto egednevie!naistina triabva da se zamislim i da otdeliame pove4e vreme za razxodki v parka ili v planinata.a vsi4ki znaem kak planinata moge da ni zaredi s pologitelna energia!A za dezata sachto e mnogo vagno ot malki da se nau4at 4e pone edin den v sedmizata chte mogat da se porazxodiat s niakio ot semeistvoto za pove4e vreme.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
d-r temenuga ( преди 11 години )
поздравления за темата!в нашия неголям,но обявен за може би за столица на президенството,има един невероятен мц АУРА,където има невероятно подготвени специалисти по темата!препоръчвам ви го като цяло!давам гаранция,като ваш фен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
nelkata ( преди 11 години )
Много актуална тема наистина! Съгласна съм с всичко написано. За съжаление не мога да коментирам и да дам съвет как човек да намери време, за да поспортува, или да излезе на разходка, защото забързаният живот, който водим не позволява на повечето от нас дори да легнат да се наспят навреме, камоли да мислят за спорт. Не си представям как ще се прибера като пребито куче от работа и ще отида във фитнес залата, или ще изляза да карам колело - мисля само как да легна и да заспя на момента. Иначе всичко в темата си е вярно...жалко, че е все по - трудно изпълнимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар