Фолиевата киселина е витамин от групата на B витамините (B9). Този витамин може да понижи риска от появяване на увреждания на мозъка на бебето (anencephaly) или на гръбнака му (spina bifida), ако жените имат достатъчно фолиева киселина в тялото си преди да забременеят. Американската национална здравна служба препоръчва всички жени, които планират бременност да поемат по 400 микрограма (0.4 mg) фолиева киселина дневно. Непланирана бременност обаче никой не очаква. Но това се случва – всеки ден. Де факто около половината бременности не са планирани. Това е причината, поради която трябва да се приема достатъчно фолиева киселина всеки ден, докато има възможност за жената да забременее, защото, когато разбере че е бременна, мозъкът и гръбнакът на бебето й вече са формирани. Ежедневният прием на фолиева киселина от 400 mcg. може да предотврати до 70% от някои сериозни увреждания по рождение.
 

Извод: Всяка жена в детеродна възраст се нуждае от ежедневен прием на фолиева киселина, дори ако не планира бременност скоро. Фолиевата киселина е необходима за правилния растеж на клетките и развитието на ембриона. Макар да не е известно как точно защитава от дефекти на невралната тръба (ДНТ), ролята й във формирането на тъканите е съществена. Фолиевата киселина е свързана с производството на здрави и жизнени кръвни клетки и недостигът й е една от главните причини за анемия, особено при хора с бедна диета. Недостигът на фолиева киселина се свързва освен с ДНТ и с други неблагополучия при бременността – мъртво раждане, преждевременно раждане, спонтанни аборти, недоносено дете, прееклампсия, отлепване на плацентата, хидроцефалия, заешка устна, вълча уста, синдром на Даун, умствено изоставане, сърдечни дефекти. Фолиевата киселина е необходима за образуването на ДНК, нужна за бързия клетъчен растеж в ранната бременност. Важна е и необходимостта от фолиева киселина за поправка и производство на РНК и ДНК. Дефицитът й може да доведе до намаляване на ДНК синтезата, и от там – на клетъчното делене. За повечето жени един лесен начин да са сигурни, че приемат достатъчно фолиева киселина е да приемат синтетична фолиева киселина на таблетки. В България основен източник за набавянето й се явява хлябът, чрез него се задоволява 50% от дневната нужда за организма.

Човешкото тяло не произвежда фолиева киселина, нито може да съхранява запаси от нея за продължително време, а естествената фолиева киселина, набавяна с храната, е изключително нестабилна и бързо губи своята активност по време на обработка и съхранение. Фолиевата киселина, постъпваща с храната, попада в черния дроб и плазмата, както и в червените кръвни клетки, където се свързва с глутамати и желязо, за да се формира хемоглобин. Фолиевата киселина се съдържа в някои храни като авокадо, агнешко месо, аспержи, бирена мая, броколи, говеждо месо, грах, домати, ечемик, зеле, зрял фасул, карфиол, кълнове, леща, неполиран ориз, паста, пресен портокалов сок, пшеница и пшеничен зародиш (пълнозърнест хляб и варива), ряпа, свинско месо, соя, спанак, сушените плодове, цикория, цитрусови плодове, черен дроб, в редица тъмно-зелени зеленчуци, и т. н. Чернодробното депо за фолиевата киселина е достатъчно да покрие нуждите на организма за 3 месеца при пълно прекратяване на вноса. Дневна нужда 100 mcg, при бременни 400 mcg.

Какво е дефект на невралната тръба ( ДНТ ) ?

Между 17 и 30 ден след зачеването ( или 4-6 седмица след последната менструация на бременната жена ), се формира невралната тръба на ембриона и после се затваря. После невралната тръба на бебето се превръща в гръбначен стълб, гръбначен мозък, мозък и череп. Дефект на невралната тръба се появява, когато не се затвори правилно невралната тръба и оставя образуващия се мозък в контакт до околоплодната течност. Двата най-важни дефекта са anencephaly и spina bifida.

Какво е anencephaly и spina bifida?

Anencephaly и spina bifida са вродени дефекти, които се появяват в първите четири седмици на бременността, често преди жената да разбере че е бременна. При неправилно развитие на костния канал, в който се разполагат главния и гръбначния мозък се говори за spina bifida. Засегнатите прешлени имат дефект от външната част, така че костният пръстен не се затваря напълно около гръбначния мозък. Така остава отвор и понеже външната част стои разделена, се говори за bifid. Този дефект може да засегне 1 или повече прешлени, но най-често е около нивото на кръста. Степента на засягане определя различните форми spina bifida. Spina bifida oculta е най-леката форма – има непълно затваряне само на костния канал, който е покрит с тъкани и кожа, обикновено не се подозира наличието й. При meningocele на нивото на кръста има киста, съдържаща гръбначно-мозъчна течност. При myelomeningocele (по-тежката форма) в кистата преминават и нерви, заедно с част от гръбначния мозък. Други по-чести дефекти на невралната тръба са аненцефалия (пълна или частична липса на главен мозък и череп), енцефалоцеле (неразвитие или непълно развитие на черепните кости), хидроцефалия (от гръцката дума hydro = вода и cephalie = мозък – натрупване на голямо количество течност в главния мозък) и други.

Какво да направя, ако имам предишна или настояща бременност/дете с ДНТ?

Трябва да се обърнете към специалисти! Най-напред – генетичен консултант, който да Ви разясни какви са рисковете за настоящата и евентуална следваща бременност, както и да Ви даде съвет за профилактика преди настъпването на следваща бременност. Той може да Ви насочи към специалист акушер-гинеколог, който ще следи чрез ултразвук развитието на Вашето бебе от самото начало и особено внимателно – невралната тръба. При нужда ще Ви бъдат предложени изследвания, които да диагностицират дали има проблем или да гарантират раждането на здраво дете при следваща бременност. И не на последно място – не бива да забравяте и за профилактичния прием на фолиева киселина. Най-малко 2-3 месеца преди зачеването, както и по време на бременността си – поне до 12-14 г. с., приемайте минимум 5 mcg (0,005 g) фолиева киселина дневно.

Кой може да има бебе с дефект на невралната тръба?

След вродените сърдечни дефекти, случаите на дефекти на невралната тръба са най-честият вроден структурен дефект – приема се, че честотата е около 1 на 500 живородени деца. Не е възможно да се предскаже коя точно жена ще има този проблем. В 95 % от случаите, при които се раждат деца с този вроден дефект, жените не са имали такъв случай в семейството преди това. Въпреки това има известни рискови фактори:

 • Жени родили дете с дефект на невралната тръба има риск с 20 пъти по-голям да родят друго дете с такъв дефект.
 • Жени с инсулин зависим диабет
 • Висока температура в ранния етап на бременността
 • Нисък социално икономически статус
 • Дефекта на невралната тръба се среща по-често при бели жени, отколкото при черни
 • Определени медикаменти срещу припадък
 • Медицинско диагностицирано затлъстяване


Като високо рискови се определят жените, които са имали предишна засегната бременност, те самите имат ДНТ, или има фамилна обремененост в тяхното или на съпруга им семейство. Жените от тези групи би трябвало да приемат ежедневно по 5 mg фолиева киселина най-малко 1-2 месеца преди забременяването и след това. В България практиката е като профилактична доза да се предписват 3 x 1 таблетка от 5 mg дневно.

Може ли да се предозира фолиевата киселина?

Не са известни токсични нива на фолиевата киселина. Ако жената консумира храна достатъчно богата на фолиева киселина и заедно с това приема и синтетична 400 mcg. То за нея няма никакъв риск от предозиране. Дори в много високи дози фолиевата киселина остава нетоксична.
От 2001 г. с постановление на Министерски съвет на Република България е приета 5 годишна “Национална програма за диагностика и профилактика на наследствените болести, вродените аномалии и предразположения, 2000-2005”. Целта е да се установи трайна тенденция за намаляване на тяхната честота сред българското население. Биохимичният скрининг за оценка на риска за раждане на дете със синдром на Даун или дефект на невралната тръба е включен в тази програма.

Какво предвижда кампанията за популяризиране на фолиевата киселина?

Основни послания:

 • Всяка жена в детеродна възраст се нуждае от ежедневен прием на фолиева киселина, дори ако не планира скорошна бременност.
 • Фолиевата киселина не е лекарство, а хранителна добавка, при която няма токсични нива.
 • Фолиевата киселина е важна за развитието на ембриона, защото помага на растежа на клетките и производството на ДНК.
 • Фолиевата киселина играе съществена роля за производството на здрави кръвни клетки.
 • Наличието на достатъчно количество фолиева киселина в женския организъм в детеродна възраст понижава риска от появяване на увреждания на мозъка или гръбнака на бебето.
 • Докато има възможност да забременеете, приемайте фолиева киселина защото когато разберете че сте бременна мозъкът и гръбнакът на Вашето бебе са вече формирани.
 • Най-добрите подаръци, които майката може да направи на своето бебе са хранителните вещества, които ще му помогнат да расте и се развива.
 • Фолиевата киселина е нетоксична хранителна добавка и остава такава дори и при предозиране.
 • Фолиевата киселина Ви помага да преборите физическата преумора.

Neopholic е препарат, съдържащ 0,4 mg фолиева киселина, който е специално предназначен за бременни и жени планиращи бременност. Neopholic се препоръчва от българското дружество по акушерство и гинекология за профилактика на spina bifida от бременните жени.

Нещо много важно, което трябва да знаете:
Фолиевата киселина е много нестабилно химично съединение, което изложено на външно влияние бързо губи своята биохимична активност и годност. Ако таблетките са във флакон или в насипно състояние, под въздействие на факторите на околната среда като топлина, светлина, въздух, ултравиолетови лъчи и др. молекулата на фолиевата киселина се разпада до неактивни съставки. Така трайността на таблетките намалява и не надвишава два месеца. Когато таблетките са в блистерна опаковка, всяка таблетка е трайно изолирана от външни въздействия. В това състояние годността на фолиевата киселина се удължава до 2 години. За допълнителна сигурност, таблетките Neopholic са опаковани в блистер с бяло непрозрачно фолио, което допълнително блокира разрушаващото действие на слънчевата светлина.

Запомнете:
Фолиевата киселина от храната не е достатъчна за предпазване от дефекти на невралната тръба, сърдечносъдови заболявания и рак.
Само допълнителният ежедневен прием на фолиева киселина доказано намалява риска от дефекти на невралната тръба, сърдечносъдови заболявания и рак.
Тъй като над 50% от бременностите не са планирани, препоръчва се жените да приемат по 1 таблетка Neopholic всеки ден.
Жените с повишен риск от раждане на дете с вроден дефект на невралната тръба се нуждаят от по-голяма доза фолиева киселина. Ако спадате към тази група, се консултирайте с Вашия лекар. Вие трябва да приемате 4 mg фолиева киселина дневно (10 таблетки Neopholic) по предписание, 1 до 3 месеца преди да забременеете, както и поне през първите три месеца на бременността.

Коментар: Здравейте, аз съм в 7- 8 г. с. и ми е изписана дневна доза на фолиева киселина – 2 пъти по 1, т. е. 0.800 мг на ден, освен това No-spa – 3x1 и витамин E – 2x1 (общо витамин E 0, 4 мг на ден). Интересувам се не са ли това извънредно високи дози и поради какво са ми изписани, има ли нещо общо с килограмите, аз съм 45. Много бих се радвала на отговор от Ваша страна, благодаря!
Таня Ангелова, 26 г.

Уважаема г-жо Ангелова, благодарим Ви за доверието, което ни оказвате, това е чест за нас. Молим Ви обаче да се обърнете към лекар, защото ние не сме специалисти в тази област. (Б. ред.)

Коментар: Не мога да разбера защо статията се казва “Какво е фолиевата киселина и от къде можем да си я набавим?”, а при прегледа не можах да разбера точно откъде можем да си я набавим. Имам предвид продукти, не наготово от магазина. Благодаря.
Антония

Антония, благодарим Ви за въпроса, информация има например тук: “Полезна информация за фолиевата киселина” (Б. ред.)