5 ферментирали храни за повече здраве през цялата година. Снимка: istock
Полезните ферментирали храни се приготвят чрез добавяне на микроорганизми, като бактерии или дрожди, към хранителен източник, пише сайтът zoe.com. Докато хората първоначално са използвали тази древна практика заради нейните консервиращи ефекти, консумацията на ферментирали храни в наши дни набира популярност заради нейните здравословни ефекти.
Много ферментирали храни – като кисело мляко, комбуча, качествения ябълков оцет се считат за супер полезни за здравето.
Вижте кои други да добавите към менюто си за силен имунитет, редовен стомах, повече енергия и добър метаболизъм.
Кефирът е ферментирала млечна напитка, за която се смята, че произхожда от Кавказкия регион от преди хиляди години. Кефирът може да се консумира самостоятелно или да се ползва вместо мътеница, мляко или вода в ястия за приятен вкус.
Кефирът има изобилие от разнообразни полезни бактерии и е доказано, че консумацията му помага за контрола на кръвната захар при диабет тип 2, здравето на червата, отслабването и други. Кефирът е и добър източник на много важни витамини и минерали. Това включва витамини B, C, A и K, както и магнезий, калций и фосфор.
Кимчи е ферментирала зеленчукова смес от подправки и зеленчуци като зеле, репички, праз, краставици или сладки картофи. Произхождаща от Корея преди почти 1000 години, тази традиционна корейска храна сега е популярна в цяла Източна Азия, но и по целия свят. Въпреки че обикновено е солено-кисела смес, кимчи се предлага в разнообразни вкусове в зависимост от използваните подправки и зеленчуци.
Някои видове кимчи могат да включват и месо, като говеждо, свинско или морски дарове. Кимчи често е гарнитура, но можете да го комбинирате и с други ястия, като кнедли, яхния или ориз.
Проучвания сочат, че консумацията на кимчи може да помогне за понижаване на холестерола и подобряване на нивата на кръвната захар.
Пробиотиците в кимчи могат също да помогнат за подобряване на здравето на червата и облекчаване на някои храносмилателни проблеми, като подуване на корема и нередовни изхождания. Други изследвания показват потенциални ползи за здравето като намаляване на риска от някои видове рак и подпомагане на здравето на мозъка и кожата.
Зеленчуците, често използвани в кимчи, са добри източници на витамини А и С, както и на калций, магнезий, калий, фибри и други полезни хранителни вещества.
За киселото зеле се смята, че произхожда от Китай отпреди почти 2000 години. У нас то е част от есенно-зимната трапеза и го хапваме с удоволствие под формата на салата, ястия, супи. Киселото зеле е добър източник на пробиотици, които могат да бъдат полезни за здравето на червата. В множество проучвания, включващи хора със синдром на раздразнените черва, консумацията на кисело зеле е била свързана с намаляване на симптомите само след 6 седмици.
Киселото зеле е богато и на други полезни за здравето хранителни вещества, като фибри, витамини C и B6, както и желязо. Въпреки това, не бива да забравяме, че е доста солено и затова се препоръчва умерена консумация.
Смята се, че първото сирене е създадено преди около 4000 години, когато търговец е оставил торбичка от овчи стомах, пълна с мляко, на арабското слънце. Днес повечето сирена се подлагат на ферментация. Отлежалият чедър, пармезанът, швейцарските сирена и някои видове котидж съдържат пробиотици. Някои изследвания сочат, че ферментиралото сирене може да помогне за насърчаване на здравето на червата и здравословните нива на холестерол.
Сиренето е също добър източник на калций, но може да е с високо съдържание на натрий и наситени мазнини. Най-добре е да се консумира умерено и като част от цялостното здравословно меню.
Смята се, че хлябът с квас произхожда от древен Египет. Закваската се приготвя чрез ферментация на смес от брашно, вода и сол. След това част от тази закваска се смесва с още брашно и вода, за да втаса тестото за хляб.
Въпреки че закваските за хляб съдържат пробиотици, те се унищожават от топлината по време на процеса на печене. Изпеченият хляб обаче съдържа пребиотици.
Подобно на други ферментирали храни, хлябът с квас има леко кисел и солен вкус, но пък е чудесен за хапване и се смята за по-полезен от този приготвен с мая.