В редакцията получаваме много запитвания за проблемите с кистите – все по-често срещани сред българските момичета и жени. Ето и едно от най-скорошните писма:

“Здравейте,
вчера ходих първо на хирург, защото си мислех, че трябва да се оперирам от апандисит. Взеха ми кръв и урина и също ми откриха някакви бактерии, но се оказа, че нямат нищо общо с проблема. После хирургът ме прати на гинеколог и той ме гледа на ехограф и ми откриха киста в десния яйчник, 5 сантиметра голяма, доброкачествена и вероятно съм си я имала по рождение. Трябва да се отстрани, защото притиска пикочния ми мехур и ми създава адски болки. Докторът ми предложи два начина на операция:

1. Обикновения метод с разреза на корема с кръв и човешка намеса (безплатно).

2. Лапароскопия с много малък разрез над пъпа и с тръбички и сонди ще се стигне до кистата и ще се премахне изцяло безкръвно и струва 650 лв поне в частна клиника.

Моля тези, които са били оперирани чрез единия или другия метод да ми пишат. Възстановяването след първия вариант бързо ли става, защото след лапароскопията на следващия ден вече си на крака...”

* * *

Между 5 и 10% от жените страдат от поликистозни яйчници