Здраве и красота

Фолиева киселина за бъдещи татковци

15.07.2009г. / 00 20ч.
Надежда Маринова
Фолиева киселина за бъдещи татковци

Ако бъдещите татковци пият фолиева киселина или приемат храни, богати с нея, това ще попречи на образуването на дефектни сперматозоиди и ще намали риска от раждането на дете с хромозомни аномалии, съобщава списание Human Reproduction.

Учени от Калифорнийския институт са събрали информация за хранителния режим и употребата на витаминни добавки при 89 здрави мъже непушачи. После те изследвали образци от спермата им. Съпоставяйки данните, изследователите направили изводите, че употребата на високи дози фолиева киселина пречат на появата на дефектни сперматозоиди с добавени хромозоми. При мъжете, които приемали най-големи количества фолиева киселина – от 722 до 1150 микрограма на ден – дефектните сперматозоиди се срещали с 20-30% по-рядко, отколкото при мъжете с ниска употреба на същата.

Според статистиката, в спермата на здрави мъже средно има около 4 % сперматозоиди с аномално число на хромозомите. Дефектните сперматозоиди може да бъдат причина за безплодие, аборт и раждане на дете с такива заболявания като синдрома на Даун, синдром на Шерещенски-Търнър и синдром на Клейнфелтер.

“Настоящето изследване за първи път свидетелства за това, че храната на бъдещия татко може да играе роля в развитието на здраво потомство” – обобщават учените. В САЩ при мъже над 19 години се препоръчва ежедневен прием от 400 микрограма фолиева киселина. На мъжете, които планират да станат татковци, може би трябва да им се предпише по-висока от тази доза.

Фолиевата киселина се съдържа в листовите зелени зеленчуци, бобовите храни, маята и др. В много страни производителите са задължени да обогатяват хляба с фолиева киселина. Хубаво е, не само жените да са отговорни за раждането на здраво бебе, а и татковците да поемат своята роля. Както доказват учените, те също трябва да внимават какво ядат и да пият витамини не по-малко от три месеца преди зачатието заедно с бъдещата мама.

* * *

Отново за Spina Bifida и фолиевата киселина
Полезна информация за фолиевата киселина

Коментирай