Здраве и красота

Какво да правим и какво да не правим в жегата?

24.07.2009г. / 16 55ч.
Вергиния Генова
Какво да правим и какво да не правим в жегата?

Горещините могат да ни докарат сериозни неприятности, затова отново ще припомним какво не бива да правим и какво да правим в жегите.

Да не излизаме навън, особено в часовете между 11 и 18 ч. Направо си е забранено за хора, страдащи от сърдечносъдови и мозъчни заболявания, както и за възрастни хора и малки деца. В случай, че решите да се самоубиете по този начин, спомнете си, че не всички опити за самоубийство са успешни и можете само да влошите нещата.

Доста трудно за изпълнение от работещите хора е да не излизат на открито в 17 – 18 ч. (каквото и да си говорят по това време все още е много горещо), а точно това е пиковият момент, в който всички се прибират от работа.

Особено ако се прибирате с градския транспорт, където е задушно, мръсно, “ароматно” и прочие, да не говорим, че докато чакате автобус можете така да се изпържите, че да не ви трябва никакъв плаж. В контекста на мисли – не забравяйте слънцезащитните кремове, дори когато отивате на работа.

Идеи – преди да се приберете, разходете се в парка, пийте една бира с приятели и докато се огледате, то се стъмнило, а вие сте се погрижили добре за здравето си.

Ако не ви се налага наложително да се приберете точно в 18 – изберете живота и пийте една вода или хапнете един сладолед някъде на климатик или под дебела сянка.

Когато и да ни се наложи да излезем навън, желателно е да се снабдим със слънчева шапка. Забелязвам, че българите използват този аксесоар основно на плажа – може би си е до навик и традиции. Време е обаче традициите да бъдат променени, за да оцелеем – не за друго.

Да излизаме навън с незапарващи, светли, леки дрехи и отворени обувки. Точно днес видях една бременна дама с ботуши – истински ботуши, не летни. И не изглеждаше като да не е нормална. И това е втората жена, която виждам това лято с ботуши – да не би да е някаква нова мода, за която не знам? Също ми направи впечатление, че девойки ходят с чорапогащници и отгоре рокли, което определено ми се видя странно решение за жегата.

Да пием повече течности – направо да си носим шише от литър и половина вода – навсякъде с нас. Тежи, но е полезно.

Да ядем повече плодове и зеленчуци – възстановяват по-бързо водата в организма, отколкото месата и хлебните изделия.

Съответно да избягваме да обядваме обилно.

Да не пием алкохол в жегата, ако не искаме да ускорим получаването на топлинен удар. (Бирата по-горе е в съответното количество).

Да не сменяме рязко температурите – примерно помещения с климатик и слънчево място – амплитудите може да стигнат и до над 20 градуса, което си е противопоказно отвсякъде.

И ако на улицата ни прилошее (получим световъртеж, сухота в устата, гадене, повръщане и т. н.) незабавно трябва да потърсим лекарска помощ. Телефонът за спешни случаи е 112.

* * *

Пийте повече вода в жегите
Домашна газирана напитка срещу жега
Студен въздух

Коментирай