Здраве и красота

Крушата – вкусна, сочна и желана

18.09.2009г. / 10 12ч.
Вергиния Генова
Крушата – вкусна, сочна и желана

Крушите са едни от най-вкусните, сочните и желаните плодове и вкусът им добре се съчетава с различни видове храни, така че присъстват на всяка трапеза. Ако не си хапнал поне една сочна круша през лятото, ако не си се покапал поне веднъж с лепкавия й, сладък сок – все едно не е било лято. Ако някой друг наблизо си похапва круша, устата ти се напълва със сок и несъзнателно започваш жадно да преглъщаш. И това състояние, не случайно е увековечено от Алеко Константинов – описвайки жадния за келепир българин – Бай Ганьо. Не мога да не го цитирам и тук: “Какво ядете там, круша ли? Браво! Я да видим, тъй както съм легнал, мога ли изяде една круша. Благодарим! Отде ги взимате вий тези неща?
– Купуваме ги – отговаря едва сдържано един от нас.
– Тъй ли? Браво! – одобрява той с пълни от сочната круша уста. – Аз обичам круши.”

Кой не обича круши? В момента са култивирани над 5000 различни сорта круши, които имат различни характеристики – така че могат да задоволят всеки вкус – круши ще се намерят и за хората, които ги предпочитат по-кисели и по-твърди, и за онези, които биха желали крушите да се разтапят като масло в устата им.

Крушата е позната като един от еротичните плодове в Древния Рим, а сега е достъпна за всеки дом и за всяка възраст.

Родителите трябва да имат предвид хранителните качества на крушата, защото тя успешно може да замени шоколада като следобедна закуска на малчуганите.

Крушите са особено полезни за бъбреците, сърдечносъдовата дейност и храносмилателния тракт.
Пресните круши съдържат най-разнообразни органични киселини и полезни микроелементи – желязо, мед, цинк. Ако имате недостиг на йод в организма хапвайте повече круши. Крушата може да задоволи минималните нужди на организма и да подобри работата на щитовидната жлеза.

Пресните круши са богати и на пектин, захари, витамини и минерални вещества, което ги прави изключително полезни в процесите на отделяне на пикочната киселина от организма, респективно облекчава болките на бъбречно болните. Удачни са при лечение на запек, препоръчват се и за проблеми с нервната система. Също така се смята, че крушите допринасят за по-доброто функциониране на жлезите с вътрешна секреция. Освен това крушите имат вълшебното свойство да нормализират кръвното налягане.

Крушите се препоръчват и като съпътстващо средство при лечението на: анемия, възпаления на дихателните пътища, проблеми с имунната система.

У нас почти не се продават изсушени и захаросани круши, но в този си вид те са по-богати на захари, дори и от стафидите и сушените смокини, което ги прави безценен товар за любителите на планински преходи, където трябва да си вземеш максимално много енергия в минимално пространство.

От круши, както и от другите достъпни лятно-есенни плодове можем да направим всевъзможни конфитюри, сладка, компоти, нектари и сокове, да ги включим в плодови салати и да изкомбинираме различни сладкиши с круши. Поради голямото съдържание на дъбилни вещества, пресните круши бързо потъмняват и затова трябва да подбираме сортовете, от които да правим пресни сокове, нектари и компоти (за предпочитане са такива с по-малко дъбилни вещества в тях).
Както и да ги използваме за разтоварващи дни и диети, при които целим бърз ефект.

* * *

Диета с круши
Сладкиш с круши
Пай с круши
Круши в шоколад
Десерт от круши

Коментирай